Quantcast
Channel: Båtbyggarhustrun
Viewing all 456 articles
Browse latest View live

Palsternackskaka

$
0
0
Igår höll Bagarbertan och jag en surdegskurs igen. En av mina uppgifter under dagen var att förse gruppen med mat, bl a något gott till eftermiddagsfikat. Jag har länge velat baka en palsternackskaka som Karoline Jönsson (som har bloggen Det gröna skafferiet) har med i sin kokbok - så då fick det bli det. Om ni vill ha grön inspiration så titta in på hennes blogg.


Palsternackskaka

275 g palsternacka
2 dl rapsolja
4 ägg
4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 tsk grovmalen kardemumma
1 tsk salt

Frosting:
1 dl florsocker
75 g rumsvarmt smör
200 g färskost (cream cheese/philadelphia el dyl)
2 dl vispgrädde
ca 1 dl rostade kokosflingor och/eller rostade solroskärnor

Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa (jag tog kokosflingor) en form, antingen en rund springform (ca 25 cm) eller en rektangulär, 30x40 cm.

Riv palsternackorna fint och blanda dom med ägg och olja. Vispa samman. Blanda de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet. Häll upp i formen och grädda i ca 40 minuter.

Vispa samman frostingen under tiden. Sikta ner florsockret i en bunke med smör och färskost. Använd rumsvarmt smör så slipper du klumpar i smeten. Vispa grädden i en separat bytta och blanda ner den i färskostblandningen. Bred toppingen över kakan när den svalnat helt. Strö över kokosflingor eller solroskärnor.

På fotot nedan ser ni stolta elever bakom ett bord fyllt med deras bakalster. Tack för att ni ville delta och tag Maggan för samarbetet!



Lingongranola

$
0
0
En påse torkade lingon från Helens gårdsbutik i Vilhelmina fick förgylla den senaste satsen av granola. Tillsammans med kanelen ger bären en föraning om att julen är i antågande.


Lingongranola

1 påse grynblandning, 800 g. Jag använde Axas.
1 dl linfrön
2 dl solrosfrön

0,75 dl honung
0,5 dl rapsolja
0,5 dl vatten
1,5 msk mald kanel

150 g rostade hasselnötter
3 dl torkade lingo

Blanda gryn, lin- och solrosfrön i en bunke. Värm upp honung, rapsolja, vatten och kanel i en kastrull och slå detta över grynen. Blanda väl och tippa alltsammans på två bakpappersklädda plåtar. Rosta i 200° i ca 25 minuter. Rör om var femte minut. Granolan är klar när grynen känns frasiga och har fått en gyllenbrun färg. Ställ åt sidan för att svalna.

Hacka under tiden nötterna grovt och blanda ner dessa och lingonen när granolan svalnat. Rör om och pytsa upp i glasburkar.

Brödkult i Järnäs

$
0
0

Igår gjorde Brödkult i Västerbotten ett nedslag i grannbyn Järnäs. Där i en källare besökte vi Gunni-Gerd Wallander och hennes kompis Carola Åström-Jansson som var i full fart med att baka hårt tunnbröd. I huset bor Gunni-Gerds mamma Märta och det var hon som såg till att det blev en bagarstuga i källaren när huset byggdes på 1960-talet. Märta bakar inte längre utan vi hittade henne i en soffhörna med en strumpstickning i knät. Förhoppningsvis låter Märta mig göra ett litet reportage om  "sölen" eller "blöta" som man också kallar det. Sölen är en gammal maträtt där man låter brödet mjukna i t ex buljong. Lite som "dopp i grytan". Visst skulle det vara roligt? Märta själv tycker inte att det är så märkvärdigt. Jag försökte förklara för henne att det kanske inte var det förr men idag är det det i allra högsta grad!

Ingen av alla Brödkult besökt hittills har vägt ämnena innan de formats till bollar men det gör Gunni-Gerd och Carola. De ville att de skulle bli exakt lika stora så de gick ner i Carolas förvaringsburk för tunnbröd. Gunni-Gerd skar upp bitarna och vägde men bara en gång såg jag att hon fick korrigera vikten på ämnet, så nog märktes det att hon gjort det förr.

En vacker kökshandduk täckte bunken med "stöpan" (degen). Men vilka bokstäver är broderade på den? W:et står för Wallander men första bokstaven är det S? B? L?


Ser ni så tunt och fint bröd de bakar? Jag hoppas själv att nå dit som tunnbrödbagare någon gång. I fredags tränade jag på det då jag hakade på Anki som hyrt en bagarstuga i Husum. Jag experimenterade  med surdeg och kavlade olika tjockt med tre resultat: hårt, halvhårt och mjukt. Nästa gång blir det bara vetesurdeg i degen och två olika stöpor - en för mjukt bröd, med mer honung i och en till tunt och hårt bröd.

Vi tog en "selfie" i bagarstugan med hjälp av stativ och självutlösaren på kameran. Det är roligt för det syns verkligen hur roligt vi tycker det här tunnbrödsprojektet är!


Smörbullar med kardemumma

$
0
0
Smörbullar med kardemumma. Goda och enkla att göra. Om man vill kan man hoppa över penslingen med ägg och istället pensla bullarna med smör och rulla dom i socker. Själv föredrar jag dom utan socker, nybakade med ett glas mjölk.


Smörbullar med kardemumma
20 st

50 g röd jäst
100 g smör
2,5 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
1, 5 tsk krossad kardemumma
1 ägg
9 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1,5 tsk krossad kardemumma
1,25 dl florsocker

Ägg till pensling eller smält smör och strösocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen fingervarm och häll detta över jästen som du smulat ner i en bunke. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget. Rör om. Häll ner mjölet och knåda väl. Låt degen jäsa 1 timme.

Gör under tiden fyllningen och forma den till 20 bollar. Ställ dom i frysen. Ta upp degen och dela den i 20 bitar. Forma till bullar och pensla dom med ägg (om du vill pensla dom med smör och rulla i strösocker hoppar du över penslingen). Tryck ner fyllningen djupt i bullarna och jäs ytterligare 30 minuter.

Grädda i 225° i ca 8-9 minuter. (Pensla med smält smör och rulla i strösocker.) Låt svalna på galler under bakduk.


Grattis Lotshuset Gästhem!

$
0
0
Igår kväll vann Lotshuset Gästhem priset som "Årets upplevelse" när STF (Svenska Turistföreningen) delade ut priser bland sina anslutna vandrarhem. Lotshuset var även nominerat i klasserna "Årets kudde" och "Årets nykomling". Inte illa med tanke på att de öppnade portarna så sent som i midsomras!

Jättestort grattis Paula och Fredrik! Roligt för er och så bra för Järnäshalvön och hela kommunen! Lotshuset är stängt för säsongen men passa på att besök deras hemsida eller gå in och boka redan nu. Årets julklapp kanske?

Advent i antågande

$
0
0
Advent är i antågande med allt vad det innebär. Båtbyggar´n längtar efter att få spela julmusik och själv längtar jag efter att få pynta med julblommor. En favorit, julrosen, har redan tagit plats på fönsterbänken i köket.

I helgen är det julmarknad på Olofsfors bruk och jag kommer att vara där och sälja min bok Båtbyggarhustruns bästa. Marknadspriser utlovas till den som besöker mig. Läs mer om julmarknaden på www.olofsforsbruk.nu.
Trevlig advent!

Bokrea

$
0
0
Nu har jag rea på min bok Båtbyggarhustruns bästa. I våras beställde jag en ny upplaga och har lite böcker kvar som jag nu rear. Kanske en julklapp till dig själv eller någon annan?

Ordinarie pris är 300 kr men jag säljer dom för 200 kr. Porto tillkommer om du vill ha dom hemskickade. Maila karki.sirpa@gmail.com om du är intresserad.

Saffransbullar med mandelmassa

$
0
0
De första saffransbullarna är bakade. Till en dubbel sats använder jag tre paket saffran så att de verkligen smakar saffran och får den gyllengula färgen. Till fyllningen rev jag mandelmassa som jag blandade med smör och vaniljsocker.


Saffransbullar med mandelmassa
48 st

2 paket jäst
300 g smält smör
1 l mjölk
3 pkt saffran
4 dl socker
1 tsk salt
4 tsk krossade kardemummakärnor
ca 2,5 liter vetemjöl special

Fyllning:
600 g mandelmassa
300 g rumsvarmt smör
3 msk vaniljsocker

Ägg, pärlsocker och flagad mandel

Smält smöret och tillsätt mjölken. Tillsätt saffran (mortla den med ett par sockerbitar om den inte är finmald) och värm till ca 37° och häll detta över jästen som du först smulat ner i en bunke. Tillsätt socker och salt och rör om. Krossa kardemummakärnorna och tillsätt även dessa och tillsätt mjölet tills degen känns smidig och följsam. Degen ska vara ganska lös.

Låt degen jäsa 1 timme och gör under tiden fyllningen genom att riva mandelmassan och blanda den med rumsvarmt smör och vaniljsocker.

Tippa upp degen och dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangulär fyrkant och bred på en fjärdedel av fyllningen. Vik ihop degen tre gånger och skär i 12 remsor. Tvinna varje remsa och gör en knut. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör likadant med resten av degämnena.

Jäs ytterligare i ca 45 minuter. Värm under tiden plåten till 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg (jag brukar blanda i en matsked vatten) och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda i ca 10-12 minuter och låt svalna under bakduk på galler.



Pepparkakssnittar

$
0
0
Numera är årets alla dagar tillägnad något som morgondagen t ex som är pepparkakans dag. I år tänkte jag skippa pepparkaksbaket utan i helgen bakade jag istället kolasnittar med pepparkakssmak. Jättegoda och gjorda i ett huj.


Pepparkakssnittar

100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda (jag blandade lika delar ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika)
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°.
Rör smör, vaniljsocker och socker pösigt och tillsätt sedan sirapen. Blanda de mjölet med bakpulvret och kryddorna och häll ner dessa. Rör snabbt ihop till en smidig deg.

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Dela degen i tre delar och rulla till långa rullar. Lägg dessa på plåten och tryckt till med handen. Grädda i ca 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar när de svalnat ett par minuter.


Julläsning

$
0
0
I veckan när jag besökte Umeå tittade jag in i en bokhandel. Jag var egentligen ute efter ett särskilt papper men kunde inte låta bli att botanisera bland bokhyllorna. Jag köpte med mig tre böcker och tänkte att det snart var jul och jag såg framför mig hur jag skulle krypa upp i soffhörnan med en trave böcker och massor av ledig tid. Det blev en liten tunn bok av årets nobelpristagare Patrick Modiano - "Lilla smycket", en som jag längtat efter att få läsa: "Utan personligt ansvar", skriven av Lena Andersson och slutligen en bok av en författare som jag länge tänkt att jag skulle bekanta mig med - Aino Trosell.

"Lilla smycket" har jag redan läst ut och nu vrider jag mig som en mask när jag läser "Utan personligt ansvar". Allt förödmjukande och allt självbedrägeri. Oj, oj!

Jag tar gärna emot tips på ytterligare julläsning. Vi ska tillbringa julen med vår dotter i Stockholm och tågresan går så mycket fortare med en ny bok.

Saffransgravad torskrygg med ärtröra

$
0
0
I någon av de senaste numren av ICAs tidning Buffé hittade jag ett recept på saffransgravad torsk. Då fiskresorna till Norge varit både lyckade och många i år och är jag tacksam för lite nya recept till tillagningen av all fisk som vi har i frysen. Den gravade torsken ska skivas tunt och ätas med t ex pancetta som förrätt eller tilltugg. Jag skar ryggen i tjockare skivor och tillredde den i ugnen och serverade med potatis. En riktig färgklick i vintermörkret.


Saffransgravad torskrygg med ärtröra

Till gravningen:
1 påse saffran (0,5 g)
1,5 msk salt
1 msk socker.

Blanda ingredienserna till gravningen och gnid in det i torskryggen som du först torkat av med lite papper. Lägg i kylen ett dygn.

300 g gröna ärtor
150 g riven Västerbottenost
1-2 msk rapsolja
smör

Sätt ugnen på 200°. Mixa ärtorna med osten och oljan. Smörj en ugnsform och skär torskryggen i 3 cm tjocka skivor. Lägg dessa med snittytan uppåt och täcke med ärtröran. Inget salt behöver tillsättas eftersom fisken är gravad och osten ger sälta. Tillaga fisken i ca 25-30 minuter mitt i ugnen.


Årets julgodis för småfåglarna

$
0
0
Varje år försöker jag göra något extra till småfåglarna. I år blev det lite solrosklockor. Jag minns att när våra barn var små gjorda vi dom några gånger men det börjar ju bli ett tag sedan nu.

Vill du också testa göra dom så behöver du små lerkrukor (med hål i botten), snöre, ett lite hårdare papper, blompinnar eller små kvistar, sax, kokosfett och solrosfrön. Tyvärr har jag inga proportioner mellan kokosfettet och fröna.

Börja med att smälta kokosfettet och blanda sedan ner solrosfrön. Klipp ut små rundlar av pappret. De ska täcka botten på insidan av krukan och gör sedan hål i pappret och trä igenom ca 1 m långa snören. Tänk på att snöret ska hänga ner en bit på undersidan också. Klipp/skär blompinnarna, ca 6-7 cm långa. Lägg krukorna på en bricka och pytsa i massan och centrera snöret. Låt stelna. Linda blompinnarna på snöret en bit nedanför krukkanten. Det är där fåglarna ska sitta när de äter.

Väldigt enkla att göra men oj så svårt att beskriva hur. Hör av dig om du inte förstod.


Pistagekulor med jordnötstryffel

$
0
0
Igår gjorde Paula (som bor i byn) och jag lite julgodis. Paula gjorde bl a goda bounty och toffifee och själv gjorde jag en laddning trillingnötter och eftersom vi ska fira julen hos vår dotter och vi båda och älskar kombinationen jordnöt och choklad så gjorde jag även pistagkulor med jordnötstryffel. Receptet hittade jag i ett nummer av Lantliv. Satsen skulle räcka till 16 praliner men då jag tyckte det lät lite, lite dubblade jag den. Nu visade det sig att receptet nog inte var provbakat. När jag rullat hälften av tryffeln var uppe i närmare 50 kulor… Visserligen väldigt goda.

Om ni vill prova göra pistagekulorna så kommer ett ungefärligt recept här. Gör gärna tryffelsmeten kvällen innan så hinner den stelna.


Pistagekulor med jordnötsstryffel

Till tryffeln:
2 dl grädde
200 g mörk choklad
4 msk jordnötssmör
1 msk honung

500 g mandelmassa
50-75 g mörk choklad
1 dl hackade nötter (jag tog pistage men i ursprungsreceptet hade de använt pecannötter)

Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om. Tillsätt honung och jordnötssmör. Mixa massan fint och slå upp i en skål. Ställ den i kylen när den svalnat helt.

Kavla ut mandelmassan fint och stansa ut rundlar, ca 6-7 cm i diameter. Rulla små kulor av tryffeln och lägg på. Forma till mandelmassan runt tryffeln så att det blir en kula och ställ dem sedan svalt.

Hacka nötterna och smält chokladen. Doppa kulorna i chokladen och rulla dom sedan i nötterna eller strö över lite av dom. Jag tyckte att det var pilligt att rulla dom i hacket så jag gjorde både ock. Förvara dom svalt.


God Jul!

Eftertanke

$
0
0

Juldagarna har vi tillbringat i Stockholm hos vår dotter. Vi färdades med tåg och landskapet var täckt med snö ända fram till Uppsala där snötäcket byttes ut mot en tunn negligé av snö och av frost.

Jag tycker om att åka tåg. Det är gott om utrymme, det är lugnt. Jag stickar och läser men mest av allt tittar jag ut på landskapet som sveper förbi och låter tankarna gå sina egna banor. Summera ett år som gått, tänka på de som inte längre finns bland oss och de som finns mitt ibland oss som har det svårt.

På julaftonen jobbade vi som volontärer för "Jul i gemenskap" som är ett samarbete mellan bl a Stadsmissionen, Frälsningsarmén, Volontärbyrån och en rad församlingar. Under dagarna tre serveras det jultallrik och gröt till alla som vill. Syftet är att erbjuda alla en värdig jul. På julaftonseftermiddagen serverade vi över 650 jultallrikar under ett charmigt kaos. Maten hade lagats av några kockar som kallar sig "Chefs united". All heder åt organisatörerna som alla ställer upp ideellt.

På hemvägen tänkte jag på alla ensamma, sjuka människor. Några hemlösa och fast i sina missbruk, andra här i Sverige för att tigga om hjälp. Och så jag mitt i alltsammans. Vem är jag och vad gör jag med mina dagar? Tid till eftertanke.



Nu är vi hemmavid igen och utsikten över Stockholm har vi bytt mot Kvarken. Tack Atti för att vi fick komma och att för att du tog tag i saken och anmälde oss som volontärer. Och tack för allt annat med förstås!



Is

$
0
0

Den senaste veckans minusgrader har förvandlat vår vik till en enda stor skridskobana. Den bleka decembersolen orkar bara ta sig en bit över horisonten och strålarna förvandlar isen till ett gnistrande prisma. Skridskor plockas fram och maggotmaskar inhandlas. Förhoppningsvis får vi behålla isen över alla helgdagar. Sedan kan det få vräka snö så att vi kan plocka fram skidorna.

Med det vill jag önska ett gott slut till alla er som följer min blogg! Vi ses 2015.



Nu är 2015 här!

Ägglunch

$
0
0
Sedan vi skaffade höns blir det ofta något med ägg till lunch. En av favoriträtterna är ägg som tillagas i ugn ovanpå en tomatröra. Ibland gör jag dubbel sats och fryser in portionsvis så det bara är att ta upp. Receptet räcker till fyra stycken.


Ugnsbakat ägg med tomatröra

1 burk eller en ask finkrossade tomater (300-400 g)
1 bit zucchini
1/2 lök
olja
1/4-1/2 chili
1 klyfta vitlök
lite buljongpulver
1-2 msk chilisås
Salt, peppar
4-8 ägg

Finhacka chili, lök och vitlök och fräs den mjuk i lite olja. Hacka zucchinin fint och tillsätt den och de krossade tomaterna, chilisåsen och lite buljongpulver. Låt småputtra under lock i ca 15-20 minuter. Smaka av med salt och ev lite peppar.

Sätt ugnen på 200° och fördela tomatröran i fyra formar. Knäck försiktigt ner äggen ovanpå röran. Om man har vida formar kan man knäcka ner två. Strö över lite salt. Ugnsbaka i ca 10-12 minuter (beroende på hur lös man vill ha äggulan). Servera direkt t ex med stavar av rostat bröd som på bilden ovan.

Av dottern fick jag boken "Ägg" i julklapp. Boken är skriven av Tove Nilsson och innehåller både en teknisk del och massor med spännande recept som jag ser fram emot att prova. Kul!

Imorgon är det Trettondagsafton och en lång och skön ledighet närmar sig sitt slut. All snö försvann runt nyår men nu tycks isen bygga igen så förhoppningsvis kan vi ta oss en tur imorgon. Ha en bra avslutning på julhelgerna!


En gammal sågruin

$
0
0

Efter en avverkning kan man skymta ruinerna efter en gammal såg i grannbyn Järnäs. Före jul var jag där med min kamera och dokumenterade alla gamla hjul och rör som delvis låg övertäckta av mossa.


Inte mycket finns kvar. Byggnaderna har rasat in men man kan lite fantasi fortfarande se hur de stått i förhållande till varandra. Jag vet inte så mycket mer om sågen än, än det vore förre byålderman, Karl-Gunnar Eriksson berättat. Han minns att han som liten grabb på 1950-talet besökte sågen. Han var imponerad av spånhyveln och brukade ligga under till och se hur spånen kom fram. Sågen drevs av en ångmaskin som stod i en särskild byggnad. Där var det varmt och de som jobbade där fikade där då det var varmt och skönt i pannrummet. Han vet att det var en förening som drev den och tipsade mig om att Anita Dowald i Järnäs kanske har mer information. Karl-Gunnar har också för sig att mannen i den familj som tidigare bodde i det huset där familjen Månsson-Lundberg nu bor i (i Järnäsklubb), jobbade som mekaniker där.

Jag ringde upp Anita och mycket riktigt har hon en del dokumentation om sågen. Så bra! Då finns ju lite historia bevarat!


Enkla mördegskakor

$
0
0
Inte alla kakbak går som jag tänkt mig. Som i helgen t ex när jag att jag skulle baka runda mördegskakor och stämpla med min kakstämpel i form av ett peacemärke. Även om 2015 här i den lilla världen i Järnäsklubb börjat bra så är fallet inte så ute i den stora världen. Mer krig än på många år pågår och häromdagen utsattes demokratin och yttrandefriheten för ett terrordåd. Jag kan bli så less på mänskligheten oavsett hudfärg, religion och nationalitet. Varför finns det ingen symbol för tolerans slår det mig nu när jag skriver detta? För är det inte det det handlar om? Att tolera att andra inte tycker är/ser ut/lever som jag? Herregud! Är det inte dags att döpa om homo sapiens (den "visa människan") till något annat? Därav min tanke att baka fredskakor.

Tillbaka till kakorna som inte blev som de skulle. Med lite fantasi kunde man skönja ett peacemärke på några av dom, resten hade flutit ihop. Goda och knapriga blev de i alla fall så här kommer det grundrecept på mördeg jag brukar använda och som kan varieras i det oändliga. Och smör ska det vara. Inte margarin.


Enkla mördegskakor

200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl

Dela smöret i mindre bitar och kör det mjukt tillsammans med socker och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och kör snabbt ihop det till en deg. Du kan givetvis "nypa" ihop degen på ett bakbord. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i minst en halvtimme. Om du ska göra runda kakor kan du rulla den till en rulle först.

Sätt ugnen på 175° och ta ut degen. Skär den i tunna skivor, ca 1/2 cm tjocka och lägg på plåtar med bakpapper. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.



Viewing all 456 articles
Browse latest View live