Quantcast
Channel: Båtbyggarhustrun
Viewing all 456 articles
Browse latest View live

Nedräkning

$
0
0
Nu har vi börjat nedräkningen inför vår resa till Vietnam. I mitten på mars bär det av på den resa vi tecknade oss för redan 2010! Den går från norr till söder och vi ska besöka allt från krigsskådeplatser (bl a Song My där USA utplånade en hel by under Vietnamkriget), till minoritetsfolk, marknader, städer mm. Helt ofattbart att vi ska dit tänker jag när jag bläddrar i vår reseguide. På omslaget på boken på bilden ovan syns Halong bay. Den är med på UNESCO´s världsarvslista och där ska vi ro runt i båtar bl a till de häftiga grottor som finns i de berg som skjuter upp ur havet. En av nätterna ska vi bo på en sk djonk (ett traditionellt skepp i de här trakterna).

Vi åker med Pelle Mohlins resebyrå och för att vi ska vara förberedda har de skickat en gedigen litteraturlista med tips på lämpliga böcker. Hela listan orkar vi nog inte ta oss igenom. Jag ser fram emot att få läsa Graham Greenes "Den stillsamma amerikanen". Något säger mig att jag läste den som ung. Eller så har jag sett filmen och tror att jag läst boken. Hur som haver åker den ner i bagaget när jag ska till min syster i Krokom i helgen.

Karelska piroger

$
0
0
I helgen har jag varit och hälsat på min syster Sisko i Krokom. Vi bakade karelska piroger för första gången. Ingen av oss förstår varför vi aldrig gjort det förut. Vi som båda gillar att baka och laga mat. Och det vi alltid köper med oss hem från Finland är just dessa piroger. Det visade sig vara hur lätta som helst att baka och vi är så nöjda både med smaken och utseendet på dom.




Vi tittade på olika recept på nätet och valde till slut ett men istället för att pensla dem med smör och vatten så använde vi mjölk (och smör).


Karelska piroger
(18 st)

Fyllning:
2 dl grötris
6 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk (rågad) smör
9 dl helmjölk

Deg:
7,5 dl fint rågmjöl
3/4 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
3 dl kallt vatten

Pensling:
Smör
Mjölk

Börja med gröten/fyllningen. Blanda ris, salt, smör och vatten i en tjockbottnad kastrull (eller en som inte bränner vid). Koka upp och låt koka i ca 10 minuter tills vattnet dunstat. Späd med mjölken lite i taget tills riset är genomkokt. Det tar ca 30 minuter till. Låt svalna. Gör gärna fyllningen dagen innan.

Sätt ugnen på 275° och gör sedan degen genom att blanda salt och de båda mjölsorterna i en skål. Tillsätt vattnet och knåda till en deg som formas till en rulle. Dela degen i 18 bitar och kavla ut tunna rundlar, ca 13-15 cm i diameter. Lägg dom ovanpå varandra under en bakduk.

Lägg en dryg matsked av fyllningen i en oval på rundeln. Nyp ihop kanterna så de får den karakteristiska båtformen. Grädda i ca 10-12 minuter och pensla dom genast med en blandning av smör och mjölk som du kokat upp. Detta gör dom mjuka. Låt svalna under bakduk.




Vi njöt dom på traditionellt finskt vis med sk "äggsmör". Äggsmöret består av hackade hårdkokta ägg och smör (vi använde bregott). Himmelskt gott!

Märta

$
0
0

Häromdagen besökte jag Märta Wallander i grannbyn Järnäs. Eller a´Märta som man säger här. Det är svårt att tro att hon närmar sig 90 år. Det är bara rullatorn som hon fick efter ett benbrott för några år sedan som vittnar om åldern.

Anledningen till mitt besök var "sölen" eller "blöta" som man också säger. "Sölen"är en äldre typ av maträtt där man blöter upp tunnbröd i någon varm vätska och sedan serverar det med något tillbehör. Vilken vätska som används och vad tillbehören består av skiftar. Många använder buljong och serverar det med fläsk eller skinka. Märta kokar sitt bröd i saltat vatten ett par minuter. Sedan lägger hon det på tallriken och klickar på smör och äter med t ex köttbullar eller fläsk. "Det är viktigt att tunnbrödet är bakat på korn" säger Märta och visar vilken sorts tunnbröd hon använder. "Tunnbröd på enbart vete duger inte då kakorna inte hänger ihop". Sörjan som blir av vetekakorna ger hon inte mycket för.

Själv har hon spenderat många timmar i bagarstugan. Den är inrymd i källaren men tidigare fanns den i det hus som hon växte upp i men som nu är rivet. Märta har tillbringat hela sitt liv på hemgården! Som ensambarn var det bara att hugga i och göra de sysslor som fanns. Mjölka, "vara till slåtanna", baka, väva mm. När jag frågar henne vad hon tror att hon skulle ha arbetat med om hon inte varit småbrukare säger hon att hon skulle ha velat stå i någon affär. Det har hon alltid tyckt sett så trevligt ut. "Men det var det inte tal om", säger hon, "speciellt inte efter att mamma Hilda blev ofärdig efter att ha skadat höften." Märta och hennes man Henry drev drev jordbruket vidare efter hennes föräldrar. De sista nötdjuren lämnade gården på 1980-talet.

Att gården har en lång historia förstår man. De bakredskap Märta använt i tunnbrödbaket är samma som hennes mamma använde och samma som dottern Gunnigerd numera bakar med. Märta berättar att så länge hennes pappa levde bakades det tunnbröd med korn. Han skulle ha brödet till sin dagliga "bryta" med mjölk på morgon och till "sölen". Själv slutade Märta använda kornmjöl i baket då det gick upp för henne att hennes näsblod hade ett samband med mjölet. Det bästa tunnbröd hon någonsin ätit var det glutenfria bröd hon och en annan kvinna i byn bakade åt kvinnans man som blev sjuk av mjöl.

Vi hade en trevlig pratstund i Märtas kök och skratten blev många. Samtalet flöt än hit än dit. Kaffet var kokt i panna och sötebrödet var förstås utsökt. Tack Märta för att jag fick titta förbi och tack för att du delade med dig av din historia!


Brödkult i Pengsjö

$
0
0


I lördags var Brödkult i Västerbotten i Opp i Backen i Pengsjö (Vännäs) där vi bestämt möte med Elin och Daniel Granath och med Elins syster Jennie och hennes man John samt mamma Anki och pappa Sverker. I bagarstugan tittade även dottern Svea in nu och då.

Bagarstugan är inrymd i husets källare och att baka tunnbröd har blivit ett sätt för familjen att träffas och umgås. Tre degar stod på jäsning när vi kom. Först ut var "tjockbullarna" - ett recept som John har tagit med sig från sina hemtrakter i Dalarna.


Degen till "tjockbullarna" påminner om vetedeg och kakorna ska inte kavlas allt för tunna. Viktigt är att nagga de utbakade kakorna ordentligt och alla församlade var eniga - de ska ätas medan de ännu är varma. Till vår glädje fick vi smaka brödet till eftermiddagsfikat. Ljuvliga. Perfekt utflyktsmacka om man frågar mig.

'


Efter fikat var det dags att baka hårt tunnbröd. Receptet som Elin bidrog med kommer att hamna i vår bok. Nu var det mamma Ankis tur att trilla ämnena och kavla efter att under första baksejouren haft fullt upp med barnbarnet Svea.





Tyvärr hann vi inte vara med hela dagen utan vi avvek när de första kakorna av det första hårda brödet bakats ut. För familjen återstod en hel del kavlande och gräddande innan de obligatoriska pizzorna kunde sätta p för denna bakdag.

Tack snälla ni för att vi fick komma och för att ni vill medverka i vår bok!


Pudrade citronrutor

$
0
0
Det här receptet på Anna Bergenströms pudrade citronrutor hör till mina absoluta favoriter. Jag bakade den på kaféet på Olofsfors bruk och anpassade receptet så det räckte till en långpanna. Senast gjorde jag den i två små fyrkantiga formar men två stora springformar funkar också. En av formarna åker med upp till Klimpfjäll i helgen. Servera rutorna som efterrätt med vispad grädde eller skär den i små fyrkanter och servera till eftermiddagskaffet.


Pudrade citronrutor

Deg:
6 dl vetemjöl
1,25 dl socker
2,5 tsk vaniljsocker
360 g rumsvarmt smör

Fyllningen:
7 stora ägg (eller 8-9 små)
4 dl socker
1,25 dl vetemjöl
rivet skal och saft av 2 stora citroner

Sätt ugnen på 200° och lägg bakplåtspapper eller smörj den form/formar du ska använda.
Blanda de torra ingredienserna till botten i en skål och arbeta in smöret. Tryck ut degen i formarna och grädda i ca 12 minuter.

Gör fyllningen under tiden. Vispa socker och ägg, sikta ner vetemjölet och tillsätt citronsaft och skal. Häll detta uppe på kakan och grädda i ytterligare i 8-10 minuter. Kakan ska vara lite lös när den kommer ut (den stelnar när den kallnat). Pudrade över rikligt med florsocker medan den ännu är varm.



Klimpfjäll

$
0
0
I helgen har vi varit i Klimpfjäll tillsammans med några vänner som har stuga däruppe och med min svägerska med make. Delvis uppfödd som jag är i Jämtlandsfjällen, var det trevligt att bekanta sig med den västerbottniska fjällvärlden. Det var första gången jag var i Klimpfjäll.

Redan när vi kom på fredagen hade det snöat en dryg halvmeter och det fortsatte att snöa till och från hela helgen.


Det hör inte till vanligheterna att Båtbyggar´n och jag tar oss fram på skoter men på lördagen hyrde vi en skoter och begav oss iväg med de andra. Det var en del fipplande, skottande och lyftande under dagen men roligt hade vi!


En av turerna gick upp till Slipsiken. Tyvärr gjorde blåsten sikten så dålig att vi bara hastigt tittade in i den nedfrusna stugan innan vi återvände hemåt.


Då snön fortsatte att falla bestämde vi oss för att äta våra "klämmackor" hemma vid huset. Roligt att få smaka de "klämmackor" som Kicki pratat om. Hon förberedda en laddning och sedan grillade Janne dom på ett mackjärn över en pelletsbrännare. Gott var det!

Klimpfjäll var en trevlig överraskning. En genuin by, inte allt för exploaterad och med allt som man behöver under en fjällvistelse, pistade skidspår och slalombacke, leder för turåkning och skoter, ett hotell och ett pensionat om man vill gå på afterski eller gå ut och äta och en liten affär.

Allt det där och våra värdar därtill! Tack Kicki, Janne och Thea för att ni tog med oss i fjällvärlden och Åsa och Peter för sällskapet.

Vi njöt lika mycket av helgen som dessa livsnjutare!


Tankar från en sjukhussäng

$
0
0
Jag vet att jag går som en tant när det är halt. Det har jag har nog gjort det sen jag var 30. Men just den här dagen tyckte jag att gången var avslappnad och säker. Staven hade jag av en tillfällighet lämnat hemma. Av vilken anledning vet jag inte. Jag halkade på en isfläck som nysnön dolt, slog bakhuvudet i blåisen och hamnade på lasarettet i Umeå.

Under det dryga dygn jag låg där funderade jag på just tillfälligheter och på hur hjärnan funkar. Efter fallet fumlade jag fram telefonen och ringde Båtbyggar´n och sen måste jag ha förlorat medvetandet. När jag vaknade till höll han om mig där jag stod på knäna och grät. Resten är raderat. Lilljaffa hade suttit bredvid mig när han kom. Hon kände väl på sig att något inte stod rätt till.

Röntgenbilderna visade på ett par småblödningar och jag lades in på observation. Jag sattes på fasta och sängläge med regelbunden tillsyn av personal som tog puls, blodtryck och kollade mina pupiller. Jag minns inte att jag någon gång fått rabbla mitt personnummer så många gånger.

Tiden gick, det skymde, det blev natt och sedan gryning igen. Jag sov mest och däremellan tänkte jag på att jag ändå haft tur, på hur snälla och tålmodiga personalen var, gladdes åt hur många män och utrikesfödda som jobbade på sjukhuset. Och tänk om man blev långvarigt sjuk och måste ligga länge på  sjukhus - vad skulle det göra med en? En dement kvinna var orolig ute i korridoren och då gick tankarna till mina egna föräldrar och deras ålderdom. Och hur skulle min bli?

Jag låg bara där och lät tankarna glida än hit än dit, in och ut ur sömnen. En ny röntgen visade att läget var stabilt och att jag kunde få fara hem. Nu är jag på hemmaplan igen och vilar i soffhörnet. Jag är öm i hela kroppen och huvudvärken känns bara av när jag böjer mig ner.

Ha en trevlig helg och ta det försiktigt i halkan!

Rödkålssallad med morötter

$
0
0
Den här rödkålssalladen har jag gjort flera gånger på sistone. En både mättande och nytttig färgklick på matbordet.

Rödkålssallad med morötter och rostade pumpafrön

1 kg rödkål
3-4 stora morötter
1 dl pumpafrön
olja
salt

Dressing:
2 msk äppelcidervinäger
1,5 tsk osötad (gärna grov) senap
1 tsk honung
1 dl rapsolja (med neutral smak)
salt och svart peppar

Börja med att rosta pumpafröna i en stekpanna ett par minuter. Häll på lite olja och salt och rosta ett par minuter till. Lägg åt sidan för att svalna.

Strimla rödkålen fint och grovriv morötterna. Blanda samman dressingen. Lägg rödkålen i en skål och häll på lite av dressingen. Massera kålen med händerna så att den mjuknar. Blanda ner morötterna, lite mer av dressingen och hälften av pumpafröna. Avsluta med att toppa med resten av fröna och ringla eventuellt över lite mer dressing.




Mobila bilder

$
0
0
Efter lång och trogen tjänst har min mobiltelefon bytts ut mot en ny. Den har fungerat bra under alla dessa år men jag har aldrig varit riktigt nöjd med kameran i den. På min morgonpromenad idag hade jag med mig min nya telefon för att testa hur den nya fungerar. Jag skulle vilja ha ett komplement till min stora systemkamera.

Här är en stämningsbild över viken ut mot gattet och det öppna havet. Bilden är lite missvisande. Så här mycket snö har vi inte överallt. Tvärtom gapar stora mörka fläckar i skogen och i princip alla vägar är istäckta. Inte roligt för oss som gillar riktig vinter. Men det är bara att gilla läget. Vi får väl "vintersporta" från TV-soffan istället och kanske läsa lite mobilmanualer. Trevlig helg!

Bergströms semmelbullar

$
0
0

Tidigare i vintras när jag städade i skåpet med kokböcker, papper och matanteckningar hittade jag det här receptet på semmelbullar. Bergströms det är min kompis Kicki. Receptet fick jag av henne för länge, länge sedan. Själv har hon inget minne av det.

Degen innehåller både grädde, smör och ägg och är lite kort i konsistensen. Satsen räcker till ca 10 st, jag bakade 12 men det blev nästan lite för små.


Bergströms semmelbullar
ca 10 st

50 gr jäst (gärna för söta degar)
2 dl grädde
100 g smör
4 msk socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
1 krm salt (finns inte med i originalreceptet)
ca 7,5 dl vetemjöl (jag använde specialvetemjöl)

1 ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädden, värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll ner grädd- och smörblandningen. Blanda ner socker, salt, kardemumma och ägget. Rör om. Häll på mjölet och bearbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Tippa upp degen och rulla till 10 bullar. Lägg dessa på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare i 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200 °. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i ca 11-12 minuter. Låt svalna på galler.

När vi fyller våra semlor gröper vi ur lite ur bullarna och blandar inkråmet med mandelmassa och en skvätt mjölk. Sedan fyller vi bullarna med blandningen och toppar med grädde.

Ha en bra Fettisdag!

Utställningen Bröd

$
0
0
I söndags invigdes utställningen "Bröd" på Skellefteå museum. Till utställningen anordnas ett gediget program under en rad söndagar. Vid ett av dessa tillfällen ska Anki Berg och jag berätta om vårt bokprojekt "Brödkult i Västerbotten". Är du i närheten är du välkommen till Hörsalen på Nordanå kl 13.00 12 april. Läs mer om brödutställningen på: http://skellefteamuseum.se/utstallning/brod/.

Välkommen!

Till kakburken - ökensand

$
0
0
En gammal favorit har inte blivit bakad på många, många år - ökensand. När jag tog fram receptet upptäckte jag vad modernt det var med det brynta smöret som ingrediens.  En perfekt kaka att toppa middagen med. Det här receptet räcker till ca 40 st.


Ökensand

200 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Bryn smöret och häll det i en skål att svalna. Sätt ugnen på 175°.

Tillsätt socker, vaniljsocker och bakpulver och rör pösigt. Häll i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma kakorna med hjälp av två skedar och lägg dem på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Gör en skåra i varje kaka med skedbladet (jag gjorde lite för djupa). Grädda i 14-15 minuter.

Trevlig helg! Själv ska jag tillbringa min med dottern nere i Stockholm.

Blomkål- och potatissoppa med gurkmeja och kokosmjölk

$
0
0

I helgen har Maggan (Bagarbertan) och jag hållit i en surdegskurs igen och i vanlig ordning har jag ansvarat för maten. Den här gången blev det en blomkål- och potatissoppa med gurkmeja och kokosmjölk. Jag hade köpt lite färsk gurkmeja på en orientbutik i Umeå men det går lika bra med torkat.


Blomkåls- och potatissoppa med gurkmeja och kokosmjölk
3-4 pers

2 potatisar (ca 150 g)
1 gul lök
1 blomkålshuvud (750-800 g)
1 liter grönsaksbuljong
100 g cream cheese
1 burk kokosmjölk
1 tsk gurkmeja
salt och peppar
smör/olja

Skala potatisen och löken och skär den i bitar. Smält fettet i en kastrull och lägg i lök och potatis. Fräs en stund och tillsätt sedan blomkålen som du först brutit i mindre bitar samt buljongen. Låt allt koka tills det blir mjukt. Tag undan ett par-tre deciliter av buljongen och mixa sedan soppan slät. Blanda ner kokosmjölk och färskost och värm och rör om tills osten blandat sig. Är soppan för tjock kan du späda med lite mer buljong. Smaka av med salt och ev lite peppar. Om man vill kan man servera med lite tärnad stekt skinka eller något annat tillbehör.


Det blev en rolig dag. Igen. Det är verkligen kul att anordna dom här kurserna. Tack alla ni som deltog och lycka till med ert surdegsbakande i fortsättningen.


Brödkult i Släppträsk och Medle

$
0
0
I början av veckan gjorde Brödkult en liten turné i den norra länsdelen. Under två dagar besökte vi den lilla byn Släppträsk i Malå och Medle strax utanför Skellefteå. Vi hann även med ett besök på bageriet i Kåge och på museet där de just nu visar utställningen Bröd.



I Släppträsk besökte vi Stenbergs bageri där vi träffade Per-Arvid Stenberg i bageriet ute på gården. Han är den tredje generationen som bakar och ett par dagar i veckan levererar han ljusugnsbrödet till ICA- och Coopbutiker i Skellefteå, Malå, Norsjö med omnejd. Fem dagar i veckan bakar han på 50 liter. Och undan går det att kavla ut ämnena som väger 600 g! Under bakbordet finns en bred hurts med lådor där han förvarar ämnena. Fiffigt! Lika snillrikt som uppfinningen att med foten öppna ugnsluckan och på så vis spara tid och dyrbar ugnsvärme.


I Medle hade vi bestämt träff med Malin Lundberg som drivit ett framgångsrikt UF företag (ungdomsföretag). Med sig hade hon mamma Marianne och de hade lovat att vi skulle få se när de bakade det för trakten omtalade ljusugnsbrödet på ett traditionellt sätt. Vi fick även smaka ett mjukt tunnbröd som de kallar för "halvtjockkaku".

Det är inte helt lätt att hålla reda på alla benämningar på det tunna brödet som bakas. Det som kallas ljusugnsbröd i de norra länsdelarna är det som kallas tunnbröd eller kakun i den södra delen. När alla våra nedslag är genomförda hoppas vi ha bringat klarhet i frågan.

I bageriet i Kåge tog vi fotot nedan. Bröden på bilden, från vänster till höger, är: korntunnbröd, ljusugnsbröd och deras specialitet Kågekakan (som påminner om ett ljust knäckebröd). Så långt är vi med…



Quesedillas på tunnbröd

$
0
0
Arbetet med Brödkult i Västerbotten får mig att fundera på olika sätt att använda tunnbröd på. En sak som slog mig var att man skulle kunna byta ut tortillabröden då man gör mexikanska quesedillas. I helgen testade jag det.

Jag valde att använda mig av lite västerbottniska produkter men man kan givetvis att variera utifrån smak och tillgång i kylen. Jag gräddade mina i stekpannan men det går även att göra dom på en grill, muurikka eller i ett smörgåsjärn.


Quesedillas på tunnbröd

Mjukt tunnbröd
Dijonsenap
Färskost
Breasola (jag hade köpt min på Åbrånets Limousin)
Västerbottensost
Persilja
Olja att steka i

Bred lite senap och färskost på det ena brödet och lägg på ett par skivor breasola och hyvla över lite västerbottensost. Strössla över lite persilja och lägg på det andra brödet. Tryck till lätt med handen.

Värm stekpannan med lite olja och lägg i brödet. Grädda ett par-tre minuter på varje sida. Ta upp brödet på en skärbräda och skär i bitar.





Brand i Skärgårdscaféet

$
0
0

Vet ni så sorgligt?! Imorse brann byns populära Skärgårdscafé ner. När Räddningstjänsten kom var byggnaden helt övertänd och det fanns inget annat att göra än att bevaka elden. Vad som orsakat branden vet man ännu inte.

Nu hoppas vi givetvis att berörda parter kan hitta lösningar för hur verksamheten ska komma igång så fort som möjligt. Kaféet är en samlingspunkt och ett populärt resmål för såväl båt- som bilburna.

Nu lättar vi!

$
0
0
Äntligen är det dags för vår så länge efterlängtade resa till Vietnam! Allt är packat och klart och hemmavid tar sonen och svärföräldrarna hand om hund, hus och hönor.

Jag vet inte hur det blir med uppdateringen av hemsidan men förhoppningsvis kan jag lägga ut några bilder under resan. Annars kan ni följa vår resa på Instagram på: @batbyggarhustrun. So long Sweden - hello Vietnam!

Vietnamrapport

$
0
0
Nu är vi Hoi An i mellersta Vietnam. Det är en fantastisk resa - kulturen, landskapet och folkets historia. Igår träffade vi Mrs Quy, 90 år, som är en av tretton överlevande från massakern i Song My. Hon berättade om de fyra timmar som massakern pågick och hur hon spelade död i det sk "arkebuseringsdiket" där 173 sköts till döds. Många av kvinnorna våldtogs innan, oavsett om de var gravida eller bar ett spädbarn på armen. En sådan tragedi!

Tyvärr kan jag inte ladda upp bilder så ni som är intresserade får ett fotopotpurri när jag är hemma igen!

Tam biet!

Vietnambilder

$
0
0
Nu är vi hemma igen efter en fantastisk gruppresa i Vietnam.  Resan anordnades av Pelle Mohlin Travel AB. Under nästan två veckor har vi rest från norr till söder med flyg och buss. Det har varit fullspäckade dagar och intrycken har varit många. Vi har följt i krigens spår, besökt minoritetsbyar, åkt genom risfält, besökt storstäder och världsarv, ätit vietnamesisk mat, lyssnat på musik och deltagit i dansuppvisningar, njutit av klimatet och mycket annat. Här kommer ett bildpotpurri från resan som började i Dien Bien Phu i nordvästra Vietnam och avslutades i Mekongdeltat i söder. Bilden ovan är tagen i Dien Bien Phu.


I bergen kring Dien Bien Phu bor ett av landets alla minoritetsfolk - thaifolket. De bor i karaktäristiska stolphus och de gifta kvinnorna bär håret i en knut där de fäst en silverpeng.



Vi tillbringade ett dygn i Halong Bay som är upptagen på UNESCOs världsarvslista, vi åkte genom Haiwanpasset och hade utsikt över de vidsträckta stränderna kring Da Nang. Vi passerade små fiskebyar och samhällen där vi fick en inblick i vardagslivet. Mycket av det dagliga livet levs på trottoaren, här svetsar man, flätar korgar, säljer mat, vilar i skuggan.


Vi fascinerades över trafiken och elledningarna i Hanoi och i Saigon. Saigon har ca 10 miljoner invånare och 5 miljoner motorbikes. Vi har sett allt transporteras på mopederna - slaktade grisar, hela familjer, kylskåp, järnrör, berg av sopor, fruktsäckar mm. Det råder fullständigt trafikkaos och bara vid ett par ställen ser vi rödljus. Det är tutan som gäller och som gångtrafikant måste man vara både tuff och orädd.



Från Vietnam skeppas en stor mängd ris ut i världen. Bara Thailand är större som exportör. Risodlingarna hittar man i norr, där man fortfarande skördar för hand och i Mekongdeltat där jordbruket är mer rationaliserats. Man beräknar att ca 65-70% av befolkningen är bönder. Av riset gör man bl a nudlar och rispapper.

Man odlar även kaffe, cashew- och jordnötter och frukt. Tyvärr var inte maten så god som vi hoppats på. Om det sedan beror på att vi många gånger åt på restauranger som snabbt skulle kunna utfodra 40 personer vet jag inte, men vi önskade många gånger mer heta kryddor och salt. Så småningom  lärde vi oss att fråga efter soya och stark chilisås.

Den största delen av vietnameserna är buddhister och vi besökte en rad olika tempel.




Besöket nere i Mekongdeltat var fantastiskt! Tidigt på morgonen besökte vi den flytande marknaden i Can Tho. Hit kommer bl a fruktodlare med båtar fullastade med meloner, rotfrukter, ananas, vitkål mm. Runt de stora båtarna trängs uppköpare i mindre båtar. Några båtar har små kök där man kan köpa nudelsoppa eller något att dricka. Vi köpte färska småbananer i knippen och ananas. Lägg märke till hur kvinnan på bilden ovan nypt fast pengarna mellan tårna!


Människorna är vänliga och otroligt arbetsamma. Medelåldern hos kvinnorna är nästan lika hög som i Sverige. På bilden nedan är kvinnan till vänster 102 år, hon i mitten sålde grönsaker i Mekongdeltat och så mrs Quy till höger. Mrs Quy är en av tretton som överlevde massakern vid Song My. Lugnt och stilla berättade hon för oss om den morgonen då 500 personer miste livet, ung som gammal. Inte heller byns djur undkom kulorna. Själv miste hon två barn och en farbror. Mötet med henne var en av resans starkaste upplevelser.



Sista dagen fick vi se den mytomspunna lotusen blomma.

Vietnam utvecklas snabbt och tillväxten är högre än Kinas. Den som vill uppleva landet innan det blir ett nytt Thailand bör åka dit nu. En resa jag varmt kan rekommendera!

Tunnbrödsinfluenser från Afganistan

$
0
0
Idag hade Anki Berg (som jag skriver boken om tunnbröd tillsammans med) och jag hyrt bagarstugan i Husum. Med oss hade vi Khadija (t v) och Fatema. Båda två kommer från Ghazni i Afganistan men bor numera i Nordmaling. De hade med sig varsin "stöpa" till ett afganskt "tunnbröd" som de brukar baka.



De börjar med att göra sk ämnen, runda bullar, precis som vi gör. Sedan trycker de ut dom till en rundel för att sen slänga dem mellan händerna så att kakan blir större. Slutligen lägger de bröden på en "rafida" som är en välvd kudde och drar i degen så att den täcks. Hemma i Afganistan fäster de brödet med hjälp av rafidan på ugnsväggarna i en ugn som är nedgrävd i marken (tandoor) och i Nordmaling slänger de in dom i botten på ugnen. Idag vände de upp bröden på bakafjälen och skjutsade sedan in dom på hällen.


Av samma deg gjorde det även några "bolonis" som vi åt som lunch. Det är en slags piroger med en fyllning av purjolök, potatis, olja, salt och chili. Goda och mättande. Tack Fatema och Khadija för att ni ville visa oss hur ni bakar ert bröd!


Viewing all 456 articles
Browse latest View live