Quantcast
Channel: Båtbyggarhustrun
Viewing all 456 articles
Browse latest View live

Äppelkaka med hasselnötter

$
0
0
Förra veckan var jag och "pallade"äpplen hos vänner och bekanta vars träd dignade av frukterna. Själv har jag två små träd som ger så pass att det räcker till ett par pajer eller kakor.

Jag gjorde lite äppelmos och några av äpplena klyftade jag som de var och frös in. Ett tips som jag fått av Bagarbertan. I min gamla anteckningsbok med recept hittade jag ett på en äppelkaka som jag inte bakat på år och dar. Receptet kommer ursprungligen från Ulla Strömberg här i byn. Jag bakade den i en fyrkantig form men det går lika bra med en rund form. Serveras som den är eller som dessert med lite vaniljsås eller vispad grädde.


Äppelkaka med hasselnötter

1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg

3 skalade äpplen i klyftor
0,5 dl dl socker
50 g smör
Malen kanel
1 dl rostade, grovhackade hasselnötter

Sätt ugnen på 200°. Skala och klyfta äpplena. Klä eller smörj en valfri form.

Blanda socker, vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt ägget och rör till en grynig massa. Strö hälften av den i formen och lägg på äppelbitarna. Strö över sockret och pudra lite kanel. Lägg på resten av degen. Skär smöret i små kuber och fördela det och nötterna över kakan. Avsluta med att pudra över lite kanel.

Grädda i 200° i ca 20-25 minuter.



Hur gick det här till?

$
0
0
Ja, hur gick det här till egentligen? Kycklingar var inte vad jag tänkt mig just nu men ändå kurar fyra stycken under värmelampan i en trälåda i båtbyggeriet. Dessutom var jag ute efter hönor och redan nu börjar jag ana att tre av nykomligarna är tuppar. Men söta är dom och jag ångrar ingenting. Två av rasen svarthöns och två sk "mesar" Modern Engelsk stridshöna. Låter mycket värre än det är. Jag hade sett dom på bild och tyckt att de var väl så där men när jag såg dom i verkliga livet så var de hur fina som helst.


De två sussexkycklingarna är rätt i alla fall. Dessutom är de säkert att de är hönor. De håller sig lite för sig själva ännu. Den större av dom sitter på pinnen med de andra nattetid men den lilla kurar i ett rede.

Just nu ruggar flocken och bara ett och annat ägg dimper ner. Det känns bra att veta att de får följa sin egen rytm. Krisar det finns det ägg på affären.

Hummus x 2

$
0
0
När jag var i Barcelona i slutet av augusti åt vi på en restaurang nere vid stranden. Restaurangen hade ett modernt stuk och på menyn hade de en rätt med tre hummussorter som man fick färska morötter till. Det passade oss bra efter badet och efter en sen lunch med alldeles för många tapas. Makamaka tror jag restaurangen hette. Inspirerad av restaurangbesöket har jag gjort ett par typer av hummus med grönsaker i, den ena med kokta rödbetor och den andra med förvälld grönkål. Jag tillsatte solrosfrön respektive cashewnötter för att få lite tuggmotstånd. Vi dippade morotstavar och små buketter av blomkål och åt som tilltugg innan maten.


Hummus med rödbetor

300 g kokta kikärter
250 g kokta rödbetor
0,5 dl rapsolja
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
o,5 dl solroskärnor

Mixa samman alla ingredienser utom solroskärnorna, rör ner dessa för hand. Klart!


Hummus med grönkål

300 g kokta kikärter
100 g förvälld grönkål (ej skaft och bladnerv)
1 dl olja
2 klyftor vitlök
salt
1 dl grovhackade cashewnötter

Mixa samman alla ingredienser utom nötterna som du rör ned för hand sedan.


Sambal oelek

$
0
0
Jag har inte särskilt många plantor chili men de jag har har dignat av frukter. I vanliga fall brukar jag torka men jag har redan en färgglad chilifläta som jag köpte med mig från Barcelona, så jag bestämde mig för att göra en egen sambal oelek istället. Jag lät de flesta av fröna följa med i blandningen och skrapade inte heller bort de sk mellanväggarna vilket ledde till att min sambal blev het, väldigt het. En liten dutt räcker för att smaksätta en hel gryta, även om sonen nog skulle ta en rågad tesked. Men den blev god och det är roligt med nya recept på hur man tar tillvara på det som växer i köksträdgården. Jag ska prova frysa ner lite och så om det funkar.


Sambal Oelek
(ca 2 dl)

150 g blandade chilifrukter
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk socker
1 tsk salt

Skär bort skaften på chilifrukterna på längden. Skrapa ut en del av fröna (eller alla samt mellanväggarna om du vill ha mildare sambal oelek). Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till en slät massa - min blev inte helt slät. Pytsa upp i en väl rengjord burk.


#byttilleko

$
0
0

Nästa vecka, vecka 40, genomför Naturskyddsföreningen sin årliga "Miljövänliga vecka" (#byttilleko) och som medlem kan man skicka efter kampanjmaterial. I år kom jag ihåg att göra det och idag damp det ner i brevlådan.

Kampanjen går ut på att upplysa och uppmana människor att byta till ekologiska produkter. Nu vet ju alla att det är våra flygresor som är den största miljöboven. (Jag undrar när flygbränslet ska börja beskattas. Inte klokt att alla andra transporter behöver skatta bränslet utom flyget!) Men det är en viktig kampanj i alla fall med tanke på vad de bekämpningsmedel som används inom jordbruket har för effekter.

Vi kan alla dra vårt strå till stacken t ex genom att köpa ekologiskt kaffe. Eller varför inte bojkotta de besprutade "fulbananerna" som varken är bra för miljön eller för de stackare som jobbar på bananplantagen. Jag har full respekt för alla som väljer bort ekologisk mat pga priset eller något annat. Det är ju ändå helhetsbilden som är viktig.

Jag minns en gång när jag var med min mamma på affären och skulle handla. Min vana trogen plockade jag ner ekologisk mjölk i korgen var på hon vänligt men bestämt ställde upp paketet på hyllan igen och greppade en förpackning konventionell mjölk. Frågande tittade jag på henne och hon konstaterade kort att vanlig mjölk var "renare". Och så var det i hennes föreställningsvärld, uppvuxen som hon var i ett fattigt Finland under Andra världskriget där alla metoder att öka avkastningen ute på fälten och hållbarheten i skafferiet var av godo. Det här synsättet följde med henne livet ut. Att slänga mat var en synd, bären i skogen skulle tas om hand och gamla stickade tröjor repades upp och blev färgglada sockar som hamnade i barnens och barnbarnens julklappar. Trots att hon och pappa odlade mycket medan de ännu orkade var antalet säckar med jord som de släpade hem obefintliga, komposten i hörnet av trädgården täckte behovet. Flög gjorde hon två gånger i livet, den gången vi flyttade till Sverige och en annan gång när hon och jag besökte storebror i Norge.

De "ekologiska fotavtryck" mamma lämnade efter sig var minimala, långt mindre än mina egna. Jag sa inget om mjölken. Vem var jag att förmana?



Brödkult på Balfors Gård

$
0
0

I vårt, Anki Bergs och mitt bokprojekt "Brödkult i Västerbotten" kommer vi att göra ett nedslag i varje kommun i länet och igår var turen kommen till Bjurholm och Balfors Gård. Gården drivs av Kristina Eriksson som brinner för att förmedla kunskapen om våra gamla hantverkstraditioner och givetvis hör kunskapen om tunnbrödbakning dit. En kunskap som hon förvärvat från sin mor Frideborg Persson.

Just den här dagen hade gården besök av en grupp lärare från Böleängsskolan i Umeå och från Banyaka school i Tujereng i Gambia. Skolorna samarbetar kring FN´s barnkonvention i projektet "Lika värde i världen" och just i år var det Umeås tur att ta emot gäster.

Pedagogiskt, lugnt och med säker hand visade Frideborg gruppen alla de olika handgreppen kring bakningen. Just idag hade hon gjort en "stöpa" för mjukt tunnbröd.

Efteråt samlades alla i gammelhuset som efter bagarstugan är gårdens äldsta. Kristina berättade för oss om husets historia och givetvis kom samtalen in på våra länders olika traditioner. Det är ju något speciellt att sitta runt ett bord och bryta samma bröd. Och vilket bröd sedan! Jag fick lära mig att "Mbouro domo!" betyder "Ät brödet!",  på vilket språk är jag lite osäker på.

Tack Frideborg, Kristina, Anne-Li, Karin, Saikou, Anna, Jerreh och Kodou för att jag fick komma och vara med er denna vackra höstdag! Vad vore livet utan alla dessa möten?!

Om ni vill har mer information om Balfors Gård och aktiviteterna där besök: www.balforsgard.com. Platsen hamnar under mina smultronställen och jag kommer att återvända så snart tillfälle ges.

Timjandoftande vitkålssoppa med vitlök

$
0
0
De första frostnätterna har tagit grepp om naturen och höstvindarna viner. Huttrande gick vi från shorts till långkalsonger över en natt! En soppa på säsongens grönsaker hjälper till att hålla värmen. Oansenlig till färg och ingredienser men ljuvligt god! Låt dig inte skrämmas av mängden vitlök. Använder du färsk så är det ingen fara - du kan vistas bland folk efteråt.


Timjansdoftande vitkålssoppa med vitlök

1 litet vitkålshuvud (jag använde spetskål)
4 färska vitlökar (om du inte får tag på det så använd ca 10 stora klyftor)
5 potatisar, gärna av någon mjölig sort
1/2 röd chili
2 kvistar färsk timjan
1 l hönsbuljong (eller vegetarisk om du föredrar det)
Olja att steka i
2 dl vispgrädde

Skala potatis och vitlök och skär i skivor, strimla vitkålen samt hacka chilin. Fräs vitlöken och chilin i olja en stund. Tillsätt potatis och vitkål och stek ytterligare ett par minuter. Häll på buljongen och lägg ner timjankvistarna. Låt koka tills potatisen är färdig. Ta upp kvistarna av timjan och mixa soppan slät. Tillsätt grädde och koka upp igen. Du kan om du vill tillsätta lite mer salt och lite peppar.

Trevlig helg!

Brödkult på besök i Södra Lappland

$
0
0

Brödkult har varit på resa till Södra Lappland (Åsele, Dorotea och Vihelmina). Ett besök i varje kommun skulle avläggas och först ut var Dorotea. Bitten Sjöström och Roland Blomqvist var redan i full färd med att baka i bagarstugan på hembygdsområdet när vi anlände. Värmen och doften slog emot oss och på hyllorna låg högar med prydligt vikta bröd av den mjuka tunnbrödsorten som blivit deras signum. Vi frågade, antecknade, fotade och avslutningsvis fick vi även smaka. Brödet var mjukt, välkryddat och lite segt. Perfekt om man frågar mig!


Efter en lång och välbehövlig sömn på Saxnäsgården begav vi oss nästa morgon mot Marsliden där hade vi bokat in ett möte med Gunilla Söder på Fjäll- och Skrivargården. Vi slog oss ner med anteckningsblock och kamera i den vackra salen och där blev vi sittandes länge allt medan stormen ven utanför knutarna. Samtalsämnena inne skiftade lika fort som vädret ute. Ett tag uppehöll vi oss runt frågan vilka vägar nybyggarna från Anundsjö följt då de tog sig till Marsliden. Gunilla plockade ner en kartbok från den generösa bokhyllan och vi funderade ett tag till. Vad vi kom fram till minns jag inte riktigt.

Gunilla är pensionär sedan några år och förutom arbetet med gården fyller hon dagarna bl a med att arbeta med olika konstnärliga uttryck. Helt unika är hennes "träskallar" gjorda av äpplen!


Till skrivargården kommer olika typer av grupper, alltifrån författarstipendiater till bussresenärer. En del har beställt fika i förväg och för Gunilla är de en självklarhet att vid dessa tillfällen bjuda på tunnbröd och andra lokala råvaror. Till mackan som serveras har sommargrannen Lillemor bakat brödet och på den låter Gunilla de samiska mattraditionerna samsas med nybyggarnas. Suovas, gompa, rökt skinka toppas med bl a lingon. Att både ögon och gom får något till livs kan vi intyga!


Sista dagen besökte vi Gunilla Andersson i Åsele. Gunilla har bakat sedan hon var ung, först med sin mamma och sedan med en kompis. Tidigt levererades bröd till den lokala bensinstationen, något som hon fortfarande gör. För några år sedan levde hon på att baka bröd och på att ta emot grupper i bagarstugan, men livet ville annorlunda och numera har hon bakningen som en bisyssla.

Väster om Fredrika stannade vi till vid sjön Skinnmudselet. I Ankis och mitt huvud snurrade vid det här laget tusen tankar och idéer - en skarp kontrast till den stillhet som omgav sjön.

De är så många vi skulle vilja besöka och skriva om, så många recept och traditioner som väntar på att bli nedtecknade! Vi har bara börjat vår resa men märker redan nu att intresset är stort. Väldigt stort! Vi får inte med allt i vår bok och redan första kvällen på Saxnäsgården startade vi en facebooksida ("Brödkult i Västerbotten") som vi hoppas kommer fungera som ett forum för alla som är intresserade. Förutom att följa vårt arbete där tänker vi oss att alla kan dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter på sidan och att vi på så sätt gemensamt kan bygga upp en kunskapsbank.

 
Intrycken från vår resa är som sagt många - förutom att följa tunnbrödets väg, vilade vi blicken på "Stöken" vid frukostbordet på Saxnäsgården, vi följde Bernhards Nordhs fotspår vid Marsfjällets fot, vi besökte Fatmomakke kyrkstad och köpte med oss smakerna hem från bl a Bergmans fisk i Vilhelmina. Allt hinner jag inte skriva om men om vårt besök på det nyöppnade "såperiet", Västerbottens såpa, i Siksjönäs, kan du läsa om i ett kommande inlägg.

Tack alla ni som tog emot oss! We´ll be back!


VästerbottensSåpa

$
0
0

Under Anki Bergs och min resa i Södra Lappland passerade vi det nyöppnade "såperiet" VästerbottensSåpa, i Siksjönäs ett par mil norr om Vilhelmina.

Såperiet är inrymt i ett garage hemma på gården hos Sara Idenfors som driver verksamheten. Även om företaget är nytt är företeelsen gammal i Sara släkt. Det var gammelfarmor Fredrika Helmersson som först började tillverka såpan och som sedan lärde Saras morfar konsten. Och nu står Sara där vid grytorna och rör.


Många decennier har gått sedan gammelfarmor tillverkade såpan och både ingredienserna och redskapen är andra men såpan är lika miljövänlig nu som då. För att minimera transporterna är VästerbottensSåpan i fast form vilket innebär att det är såpan som transporteras från kök till kund, inte massa onödigt vatten. Dessutom återanvänds fett från restaurangkök och inga kemikalier tillsätts.

Som kund kan du beställa såpan via hemsidan där du också kan läsa om hur du använder den (www.vasterbottenssapa.se) och var återförsäljarna finns.

Vi fick med oss varsin burk hem så nu ser jag med spänning fram emot att få testa såpan på trägolven här hemma.

Lycka till Sara och tack för att vi fick titta förbi! Vi ska göra det vi kan för att sprida budskapet.


MinFarmleverans

$
0
0
I lördags var det äntligen dags för mig att hämta alla produkter som jag beställde från MinFarm i våras. Anna Lynam som tillsammans med sin man Stephen grundade företaget, tog emot alla som kommit i samma ärende som jag denna något kulna oktoberdag. Det här var deras största leverans sen de startade och hittills (innan helgens siffror) har de levererat mer än 14 ton mat från lokala bönder!

Förutom i Västerbotten finns MinFarm i Jämtland där de drog igång 2013. Förhoppningsvis är det fler län som kommer att kunna ta del av denna fantastiska företagsidé i framtiden.  Läs mer på: www.minfarm.se.

Jag hade beställt potatis och morötter från Sybil och Erling på Oxvikens gård. De har även blandade grönsakskassar och en sådan fick jag med mig till en kompis i byn. Hos Margaretha på Bergsåkersgården hämtade jag vitkål och från Nyhems Handelsträdgård kom det lamm jag beställt.

Bilens bagage blev fylld till brädden precis som den här cykelkärran. Lucky you, tänkte jag, som bor så nära leveransplatsen! Hade jag gjort det hade jag även beställt mejeriprodukter varje veckoslut.

Senare på kvällen syrade min kompis Cecilia och jag in grönsaker. Ingen av oss har gjort det tidigare så vi tänkte att vi börjar lite försiktigt med några små satser. Nu står de vackra burkarna med vitkål, morötter, rödkål och rödbetor och mognar hemma hos mig och när jag tittar på dom så sänder jag tacksamma tankar till alla de bönder som sått, rensat, gödslat, vattnat… Tack!

Förlåt!

$
0
0

Vi bor i ett hus med många fönster och eftersom jag inte tycker att putsa fönster är det roligaste jag gör brukar jag sprida ut arbetet över året. Bara ett par fönster återstod till häromdagen. Lite väl sent att putsa fönster i oktober men ett getingbo hade fått mig att tveka - tills nu. Med en piasava borstade jag brutalt ner det. Jag ångrade mig redan innan boet träffat marken! Herregud - vad spelar det för roll med ett par smutsiga fönster?! Ännu sämre mådde jag när jag såg alla vilsna getingar surra runt där boet strax innan stått. Och nu var risken ännu större att jag skulle bli stungen om jag försökte mig på att putsa. Jag ville bara skrika åt min egen dumhet. Tankarna gick till alla människor som på ett ögonblick får sina hem bombade. Vilket samvete har dom som utfört dom dåden när jag själv ångrar ett massakrerat getingbo?

Till min glädje har jag upptäckt att ett nytt bo är under uppbyggnad. Nu får den vara kvar. Putsningen får anstå till våren.



Munkar

$
0
0
Gårdagen hade jag vikt åt trädgårdsarbete men efter halva dagen var jag så kall och frusen så jag gav upp. Sonen gick och trampade otåligt på gården i väntan på att ett bastubygge ska dra igång så vi bestämde oss - vi gör det vi pratat om att göra ända sedan han var liten grabb - vi gör munkar!

Jag minns själv hur jag som barn var fascinerad över när mamma rullade korvar av deg, som hon sedan gjorde ringar av som hon släppte ner i den ister eller det kokosfett som puttrade i kastrullen. Hur de först sjönk och sedan flöt upp. Gyllenbruna fångade mamma upp dom för att rulla dom i strösocker. Himmelskt gott!

Själv har jag aldrig gjort munkar även om jag många gånger funderat på det efter att besviken tuggat i mig en köpesvariant som legat för länge. Tyvärr har nog mammas recept förfarits men jag hittade detta recept på nätet.

Vi provade lite olika sätt att forma dom på. Vi kavlade och tog ut med ett mått, sedan kavlade vi men lät degen vara lite tjockare för att slutligen rullar remsor och sätta ihop. De senare såg mer ut som munkarna jag minns mamma gjorde men det var lite trixigt att få skarven att hålla ihop. En fick formen av en åtta.


Munkar
(ca 24 st)

100 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
4 äggulor
1 dl socker
3 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
ca 1,2 l mjöl

Smält smöret och häll ner mjölken och värm till fingervarmt och häll det sen över jästen i en bunke. Rör tills jästen löst sig. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa och slutligen äggulorna. Degen blir ganska lös och kladdig. Låt jäsa en timme.

Tippa upp degen på ett välmjölat bord och kavla ut den (ca 2 cm tjocka tyckte vi var bra). Ta ut munkar med ett glas eller liten skål och gör det lilla hålet med hjälp av en flaska. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Värm upp olja eller kokosfett till 180°, vi använde en fritös. Lägg i munkarna i oljan och grädda en minut på varje sida. Rullarna munkarna direkt i strösocker om du ska äta dom samma dag. Jag frös in några osockrade som jag har för mig att mamma också gjorde.

Trevlig helg!


Oktober

$
0
0

Höstens ansikte ömsom ler ömsom grinar mot mig. Jag tar det jag får.




Picklade betor

$
0
0


Några av de polka- och gulbetor jag skördat under hösten har jag lagt in, eller "picklat" som är det ord man använder just nu. Receptet kommer från Lisa Lemke och fanns med i det senaste numret av tidningen Lantliv. Hon hade lagt in morötter på asiatiskt vis med risvinsvinäger. Jag bytte ut morötterna mot betor. Visst blev det vackert?

Picklade betor

2-3 gulbetor
2-3 polkabetor (de kallas även cirkelbetor)

Lag:
2,5 dl vatten
1,25 dl risvinsvinäger
1 dl socker
1,5 msk salt

Skrubba betorna noggrant och skiva dom tunt. Jag lät skalet vara kvar. Lägg skivorna i var sin, väl rengjord burk. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den sedan över betorna. Låt svalna innan du snäpper igen locket.

Hönsflocken

$
0
0

Hönsflocken på gården njuter av den milda hösten och friheten av att få ströva fritt överallt nu när jag skördat det mesta i trädgårdslandet. Bara några grön- och svartkålsplantor står kvar till deras förtjusning.

Nu har jag sjutton hönor och tuppar som struttar omkring. På översta bilden njuter en maran av förmiddagssolen och nedanför en creme crested legbar tillsammans med en wyandotte. 

I trädgårdslandet pickar även min isbar och så Flingan, en blandras höna som var en av de första hönorna som kom till gården. Hennes vita färg lyser i kontrast till de svarthöns som jag köpte för en dryg månad sen. 


Det var egentligen inte meningen att jag skulle köpa varken svarthönsen eller de två söta mesarna (modern engelsk stridshöns) som struttar omkring på sina höga ben. Men det är lite som med hundvalpar och kattungar...


De två blyga sussexhönorna däremot hade jag beställt från en uppfödare. De är skyggast i flocken och svåra att få på bild. Här är de på väg att ansluta sig till de andra som grävt ner sig i en jordhög för ett morgonbad.

Förutom de hönor jag räknat upp har jag blandrastuppen Eldor, några blandrashönor och så ett par hedemorahöns.

Den utökade flocken kräver mer reden och Båtbyggar´n ägnade lördagen åt att bygga fler. Nu ska den bara monteras och fyllas med halm och förhoppningsvis kan jag så småningom plocka in ännu fler ägg.







Köpebröd

$
0
0
Jag kan förstå att det är lätt att få en fel bild av de som skriver de bloggar man följer. Så även av mig. Här gör jag inlägg om hur jag bakar, lagar mat, syltar mm som om jag inte gör annat. Så det är inte så konstigt att man kanske får uppfattningen om att till det här hushållet kommer inget köpebröd eller färdiglagad mat. Så är det naturligtvis inte. (Och det är inte heller så att jag förväntar mig hembakt överallt där det bjuds på fika.)

Idag smaskar vi på en köpetårta från Café Kakmonstret i Umeå. Jag har varit ett par dagar i Umeå och passade på att nappa på Kakmonstret extraerbjudande om en 8-bitars prinsesstårta. Vi har ju årsdag idag Båtbyggar´n och jag. Det får bli tårta både till förmiddagsfikat och eftermiddagsfikat. Jag valde en med  chokladmoussefyllning.

Ute är det höstrusk med stormvindar! I Umeå är det vitt av snö men här är det de skummande vågtopparna som färgar landskapet vitt. Trevlig helg!




Höstvindar

$
0
0
Men oj vad de har blåst de sista dagarna! Från köksfönstret har vi sett hur vågorna slagit mot klipporna. Och nu hör jag havet trots att det mörknat ute. Och vart fort det blev mörkt nu när vi slagit in på vintertid.

Idag lättade regnet och jag tog mig ut på de hala klipporna på Storklubben. Det är häftigt och stå där och vaja i vinden och se hur vågorna rullade in. Men ack så svårt att fånga skådespelet på bild!


Tunnbröd på spisen

$
0
0

Allt prat och arbete med tunnbröd gör att man själv blir sugen på att baka. Häromdagen plockade jag fram ett recept på tunnbröd från min storasyster Sisko. Tunnbrödet gräddas på spisen och får duga tills vidare. Jag hade ingen rågsikt hemma så jag tog ett fullkornsmjöl istället men jag tycker nog att brödet blir godare med rågsikt eller så beror det på vem som bakar… Eller vad tror du sis`?


Storasysters tunnbröd
10 st kakor

4 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 krm hjorthornssalt
1 krm bikarbonat
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor (jag tog 1 tsk fänkål och 1 tsk anis)
2 dl fil
0,5 dl sirap

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan fil och sirap. Knåda till en smidig deg. Låt vila en kvart.

Dela degen i 10 delar och kavla ut till så tunna kakor du kan. Kruskavla och grädda i en torr stekpanna på spisen. (På min spis som har nio steg använder jag steg 6.)

Tunnbröd med rökt fisk (lax denna gång), lite majonnäs, hackad smörgåsgurka och rödlök - favoritmackan till lunch, sommar som vinter!

Allhelgona

$
0
0
Lugn och skön och har Allhelgonahelgen varit. Solen och regnet har avlöst varandra. I fredags kväll tog vi vår traditionella runda på kyrkogården och tände ljus på gravarna men annars har vi mest kurat inomhus. Jag har varit och köpt sockgarn hos bl a Gertrud på Olofsfors Garn & Tyg så det har sysselsatt mig. En perfekt avkoppling som ger tid för eftertanke.

Hoppas ni också haft en bra helg! Jag tänkte avsluta min i TV-soffan med Maria Lang.


Brödkult i Vindelånäset

$
0
0




Igår morse styrde Brödkult i Västerbotten kosan mot Vindelånäset där vi togs emot av Margareta Olofsson och Gullan Englund i den gamla bagarstugan på Margaretas gård. De båda vänninorna var i full färd med att baka dagens omgång av tunnbröd. Gårdagen hade de ägnat åt ett storkok av pölsa av älgben!

Brödet de bakar är hårt men ändå inte för sprött för att kunna bres. Vi fick smaka och det var naturligtvis så gott som vi trodde. Inte konstigt att brödet levereras till Västerbottensdagarna på Grand Hotell i Stockholm!


Arbetsfördelningen var sådan att Margareta kavlade och Gullan gräddade. En konst var för sig. I våra ögon sett var alla kakor så perfekt runda och så tunna att de behövde extra omsorg i ugnen för att inte brännas.

Gullan skar kakorna i sex delar och efter att ha svalnat en stund på galler så packades de snyggt och prydligt i låga papperskassar. Det är så kul att ta del av alla fiffiga lösningar som vi kommer i kontakt med. Plantkassar - att vi inte tänkt på det. Lagom stora och lagom höga.

Den här årstiden bakar Gunilla och Margareta ett par gånger i veckan för att förse barn och barnbarn med tunnbröd över vintern. "Det är många munnar att mätta", som Margareta uttryckte det. Vilken lycka för dom och för oss som får ha med dom i vår kommande bok. Och receptet. Det tackar vi extra för!

När vi lämnade Vindelånäset såg vi inget av den klass 2 varning som SMHI utfärdat men innan jag hunnit hem var vintern över oss. Och den är kvar än idag. Nästan -10° kallt nu mot kvällningen.






Viewing all 456 articles
Browse latest View live