Quantcast
Channel: Båtbyggarhustrun
Viewing all 456 articles
Browse latest View live

Skvattram

$
0
0
Än sprider en och annan skvattramblomma sin typiska myrdoft även om de flesta blommat ut. När man kryper nära dom ser det ut som en liten skog.

Skvattram kallas även för getpors och växer på mossor i tallskogar. Den är ovanlig i de västliga delarna av landet.

Växten har en lång tradition som läkeväxt och det är årskotten med blad och blommor som använts. De ska samlas direkt efter blomningen (dvs nu) för torkning. Förr såldes de som drog på apoteken och kallades för herba ledi.

Den innehåller arbutin och garvämnen samt eteriska oljor som avger den starka doften och ger en brännande smak till örten. De viktigaste beståndsdelen är ledumkafer (ledol). Invärtes användes den som te och utvändigt till omslag och i bad mot bl a reumatism och olika hudsjukdomar.

Tuggar man på bladen kan man känna en lätt bedövning i munnen och växten kan vid överdosering ge kramper och symtom liknande berusning. Det sägs att karet som vikingarna bryggde mjödet i gneds med skvattram och att det var därför de ibland gick "bärsärkargång" efter att ha druckit brygden.

En gång fick jag i uppgift att komponera en snaps till ett bröllop. Jag bestämde mig för att göra en Västerbottnisk tequila. Jag pulade ner en massa skvattramblad i brännvin och lät det dra. Alldeles för många blad visade det sig så jag fick späda och späda och späda. Jag hade skvattramsnaps i flera år efter det. Till snapsen serverades lingon istället för citron. Saltet hoppade vi över helt.



Båtmat

$
0
0
Jag vet inte hur det varit hos er men här i kustlandet i södra Västerbotten har vi haft både bad- och båtväder. Så mycket som jag badat hittills i år badade jag inte på hela säsongen ifjol. Vi har förenat nytta med nöje, Båtbyggar´n har fixat med bryggan och jag har varit nere på stranden och rensat.

Vi har varit ute med båten nästan varje dag. Några gånger har vi dragit rakt ut i havet vid lunchtid, stängt av motorn, ätit lunch och lagt oss på durken för att vila och läsa. Sist hade jag gjort en sillröra som vi tog med oss.


Sillröra

1 pkt Abbas 5-minuterssill
2 stjälkar salladslök
2 hårdkokta ägg
4 kokta potatis
en dryg dl av vardera turkisk yoghurt och crème fraîche
en knippe dill

Skiva sillen och potatisen. Strimla lök och hacka ägg och dill. Lägg alla ingredienser i en skål och rör om försiktigt.

Vi bredde mjukt tunnbröd, la på salladsblad och ett par matskedar av röran.

Idag är det fortfarande varmt men mulet. Ett åskväder har dragit förbi och grönsakerna i köksträdgården ser gladare ut. Själv sitter jag inne och jobbar bort lite pappersarbete som kommit på efterkälken.

Vardagstips

$
0
0
Jag är säker på att det är fler än jag som svurit när de dragit ut plastfolie ur sin förpackning och hela rullen följt med. Men vet ni - det finns en liten flik på kortsidorna som man ska trycka in. Fliken gör så att rullen håller sig på plats. Den finns både på aluminium- och plastfoliepaketen. Jag vet inte om det är en nymodighet eller om den alltid funnits där. Plötsligt såg jag den bara och nu talar jag om det för alla jag vet. Min svärdotter Karin (som jag berättat det för flera gånger) tyckte jag skulle göra ett litet blogginlägg om det och nu är det gjort.

När jag tog fram en ny rulle med plastfolie såg jag att fliken redan var intryckt, kanske blir det standard på alla rullar snart. Det får man hoppas! Kanske ett litet i-landsproblem men ändå en detalj som gör vardagen lite enklare.


Mazarintosca

$
0
0

Det fina båtvädret har gjort comeback och igår var vi ett gäng båtar som tog en tur till Avafjärden och sedan in i Rönnholms skärgård, en nyupptäckt pärla för oss. Med i fikakorgen hade vi packat en maszarintosca med mycket nötter. Inte nog många tyckte tydligen en del…

Receptet som jag hittade i ett nummer av Lantliv kommer från författaren Denise Rudberg.


Mazarintosca

500 g mandelmassa
250 g rumsvarmt smör
5 ägg
1 dl vetemjöl
Rivet skal av en citron

Toscan:
300 g blandade rostade nötter (jag tog pistage, hasselnötter, mandlar, cashew och pecannötter)
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
75 g smör

Riven kokos eller ströbröd och smör till formen

Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en form (t ex en springform med löstagbar kant).
Riv mandelmassan grovt och bland ner det rumsvarma smöret. Knäck i äggen ett i taget och rör mellan varje. Blanda slutligen i rivet skal av en citron och mjölet. Vispa till en slät massa och pytsa upp i formen. Grädda i ca 30 minuter.

Rosta nötterna och gnugga bort skalet. Hacka dom grovt eller låt dom vara hela som jag gjorde. Koka upp grädde, sirap, socker och smör tills massan börjar tjockna och får en kolafärgad ton. Häll i nötterna och ställ kastrullen åt sidan.

Häll toscablandningen över kakan och grädda 5-7 minuter till. Låt svalna.

Kakan är mastig och passar bra som efterrätt. Vi åt den med färska jordgubbar och turkisk yoghurt.



När vi styrde kosan hemåt hade havet lagt sig. Vi for förbi Stor- och Lillbådan på vägen hem och betraktade fågellivet. I fjärran såg vi skarvstreck och klungar av svanar. Hemmaviken färgades av kvällssolen och en och annan fiskare hade letat sig ut. De såg rätt nöjda ut. Gott så.

Brödkult på Galgbacken

$
0
0



I söndags var jag en tur upp till Ånäset norr om Robertsfors. Den stora osthyveln mitt i rapsfältet skvallrade inte bara om att jag var framme utan även att jag nu befann mig i Ostriket - Västerbottensostens vagga. Mitt mål denna dag var dock inte ost utan den årliga sommarfesten på Galgbacken. Eller egentligen inte själva festen heller utan det som tilldrog sig inne i bagarstugan. Det hade blivit dags att gå vidare med arbetet med boken om det tunna brödet i Västerbotten. Anki och Olof slöt upp från Skelleftehållet.



Inne i bagarstugan var det full aktivitet när vi klev in. Bo Lundkvist rullade ämnen och kavlade för fulla muggar och vid ugnen stod Lennart Tjernberg beredd att skjutsa in de kakor som Bo bakat ut. De hade redan varit igång ett par timmar ör att hinna baka upp bröd till anstormningen av kunder. Bo och Lennart har skött bakningen 3-4 år på sommarfesten och allt sker på ideell basis, precis som all annan aktivitet på området den här dagen. 

Medan Anki ställde en massa frågor for jag runt med kameran. Vi kände oss lite stressade för vi ville inte störa allt för mycket. När vi lämnade Galgbacken hade redan försäljningen av brödet tagit fart. Vi hade själva med oss smakprov av mjukkakan.


Tack Lennart och Bo för att vi fick komma och fota och dokumentera er! Och tack för att ni orkar föra traditionen vidare så att vi andra kan åtnjuta resultatet. Jag tror att krolliljorna utanför bagarstugan håller med mig. De som stått där sedan allt hade sin början.

För mig var valet av eftermiddagsfika givet. Mjukkaka. Med Västerbottensost såklart.

Kanelbullar med nötter

$
0
0
Av allt fikabröd är vi nog mest förtjusta i bullar i vår familj. I de allra flesta fall gör jag kardemummabullar efter mammas recept men häromdagen bakade jag kanelbullar som jag toppade med en nötblandning. Jag använde kall mjölk och smälte inte heller smöret utan lät det bli riktigt mjukt framme på bänken innan jag tillsatte det.


Kanelbullar med nötter
(32 små eller 24 stora)

50 g röd jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
2 tsk krossade kardemummakärnor
150 g rumsvarmt smör
ca 1, 5 l vetemjöl special

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker (jag tog ekologiskt rörsocker)
1 msk mald kanel

Strössel:
Ägg + lite vatten
Pärlsocker
ca 1 dl blandade nötter (jag använde pistage, mandel och hasselnötter)

Smula ner jästen i degblandaren och häll på mjölk och tillsätt salt, socker och kardemumma. Rör om tills jästen smält. Tillsätt mjölet (spara ca 2 dl) och slutligen det rumsvarma smöret. Om degen känns för lös tillsätt lite mjöl till. Låt maskinen gå i ca 10 minuter. Låt jäsa, beroende på rumstemperatur, men ca 1 timme.

Gör fyllningen genom att bland alltsammans väl. Hacka nötterna och vispa ägget med lite vatten (den blir lättare att stryka på då).

Stjälp upp degen på bakbordet och del degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär varje del i 12 eller 16 bitar. Lägg bitarna i formar och pensla på ägg och strö över pärlsocker och nötter. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 215° och grädda bullarna i ca 10-11 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler och lägg en bakduk över.



Ogräs

$
0
0

Vilka dagar det har varit! Inte någon gång sedan jag flyttade till Järnäsklubb har temperaturen nått så högt som nu. Och kvällarna - ljumma och myggfria.

Vi har befunnit oss på och vid havet under dessa dagar. Häromdagen kom jag på att jag rensar ogräs vart jag än kommer på gården. När jag simmar rycker jag upp sjögräs och sitter jag på stranden rycker jag upp gräs, strandärt mm. Jag vill ju inte att stranden ska växa igen och det är faktiskt ganska mysigt och sitta där i sanden med en kopp kaffe och radion, fylla korgen med ogräset lite allteftersom andan faller på.

Juli är på upphällningen och skördemånaden närmar sig. I köksträdgården växer det så det knakar. Även ogräset. Mellan sängarna ligger en grön matta av allehanda sorter med våtarven som bas. Det brukar bli lite si och så med sensommarrensningen. Tiden räcker inte till och annat pockar på uppmärksamhet. Jag tänker att var sak har sin beskärda del av tid.




Lyxig granola med hallon och chiafrön

$
0
0
Dottern har varit på besök tillsammans med sin pojkvän och jag hade gjort lite lyxig granola tills de skulle komma. Basen var flingor och sedan tillsatte jag frystorkade hallon från Saltå kvarn, chiafrön och rostade hasselnötter.  Egentligen är det ett basrecept som jag varierar allt eftersom. Om man vill kan man byta ut ingredienserna mot lite billigare varianter.


Lyxig granola med hallon och chiafrön

1 l dinkelflingor
1 l rågflingor
ca 3 dl rostade, grovhackade hasselnötter
2 dl solrosfrön
1 msk krossad kardemumma

1,5 msk honung
1,5 msk rapsolja
0,5 dl vatten

ca 75 g frystorkade hallon
ca 1,5 dl chiafrön (ska inte tillsättas när blandningen är fuktig)

Sätt ugnen på 200°. Blanda flingorna med solrosfrön, nötter och kardemumma i en skål. Värm honung, rapsolja och vatten i en kastrull och häll detta över blandningen. Knåda in det och häll alltsammans i en långpanna. Torka granolan i ca 25-30 minuter, tills den känns spröd och har fått en fin färg. Rör var femte minut. När blandningen svalnat lite är det dags att röra ner hallonen och chiafröna. Förvara i lufttäta burkar.


Det fina vädret har fortsatt och även Atti och Marcus som jobbat nästan hela sommaren kunde få njuta sommar och salta bad. Det har slagit om till augusti men än verkar det inte vara dags att hänga in baddräkten. SMHI har lovat soligt och varmt även nästa vecka!

Rött hav

$
0
0
 

Det har varit några kvällar med fantastiska solnedgångar. Vi ser dem inte från vårt hus utan måste ta oss ut på havet. Och det gör vi ju gärna.

Det måste vara fantastiskt att få bo i Lotshuset sådana här kvällar! Kvällarna och nätterna är fortsatt ljumma och folk dröjer sig kvar på klipporna till sent på kvällen.

Det ser nästan ut som solen tänt eld på havet. En annan, riktig brand, rasar i min barndoms hemtrakter i Norberg. Det gör ont att se alla bilder från branden. I hembyn Olsbenning fick min gamla klasskompis Anna-Carin evakuera 70 hästar igår natt. Mina kusiner är på annan ort och lyckligtvis är moster Anneli i Finland. Jag lider med alla som inte vet hur branden kommer att utveckla sig. Måtte vindarna mojna och låt himlen öppna sig! Jag dansar regndansen dag som natt.

Vinbärskaka med vit choklad och cashewnötter

$
0
0
Nu är skördesäsongen igång på allvar. Min rödvinbärsbuske på framsidan mognar fortare än de övriga och igår plockade jag ren den. De flesta bären hamnade i frysen i väntan på de svarta vinbären som jag tänkt blanda dom med när jag gör saft. Några vinbär hamnade i en kaka som jag även smaksatte med vit choklad och cashewnötter.


Vinbärskaka med vit choklad och cashewnötter

150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl vatten
2 tsk krossade kardemummakärnor
100 g grovhackad vit choklad
2 dl grovhackade cashewnötter
2 dl röda vinbär
Pärlsocker

Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en avlång kakform. Rör smör och socker och blanda sedan ner ett ägg i taget. Tillsätt vetemjölet tillsammans med bakpulvret och häll i vattnet. Rör ner vit choklad och nötter. Blanda försiktigt ner vinbären och pytsa upp i formen och strö över lite pärlsocker.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter tills stickan känns torr. Låt svalna i formen.


Kryddor på tork

$
0
0

Sent om sider har jag tagit mig an kryddorna. Kanske lite väl sent för vissa har torkat ut eller blommat. Men jag säger som jag brukar - det det blir, blir det, olika för varje år.

På torktollan har i alla fall salvia, oregano, timjan, repade ringblomsblad, dragon och pepparmynta hamnat.

Konstföreställning med Elisabeth Rynell

$
0
0

Ända sedan jag läste "Hohaj" har Elisabeth Rynell tillhört skaran av mina favoritförfattare och igår besökte hon Konsthall Norra Kvarken för att prata om "det fula". Precis som Mats Caldeborg sa är det speciellt att få samtala om det fula i en konsthall.

En av Rynells utgångspunkter är en mening som återfinns i Boris Pasternaks "Doktor Zjivago" (se citatet ovan). Vidare menade hon att det är avsaknaden av noggrannheten med detaljerna som utgör det fula, eller rättare, att det är noggrannheten med detaljerna som skapar det vackra, det som bildar en form, en mening. Jag tycker det var en intressant tankebana men personligen kände jag att den inte var färdigtänkt. Inte i mina tankar i alla fall. Det känns som om något saknas. Till och från har jag tänkt på det efteråt och upptäckte att även Haruki Murakami i sin senaste bok använde orden form och mening i samma mening.


Konstföreställningen avslutades i vanlig ordning med dryck och tilltugg i Caldeborgs sjöbod. Föreställningen är den sista av fyra denna sommar och jag hoppas att det blir fler framöver.

Visst vet du att du kan stödja Konsthall Norra Kvarken genom att gå med i konsthallens vänförening? Ett medlemskap kostar 300:- /år. Läs mer på föreningens hemsida.

Husmorssemestern 2014

$
0
0

Årets husmorssemester är avklarad. Denna gång styrde Bagarbertan och jag kosan söderut för att vid Ångermanälven ta av inåt efter älven. Vi hade inte mycket mer än boendet inplanerat före resan. Bagarbertan hade en tanke om att spana efter speglar på de loppisar vi passerade och jag ville plåta korn och vete till nästa bokprojekt.

Box Whisky vid Sandslån.

Get vid Forseds getgård.

Christina Åström packar ner de ostar vi handlade, bl a en fantastisk camembert!

Vi besökte Bagarbertans barndomstrakter i Ramseletrakten.
Hällristningarna vid Nämforsen

Hus i Skogsnäskollektivet.
De gamla husen, bodarna mm i Myckelgensjö har anor från 1600-talet.

Huvudmålet för resan var Norrfrids Bed & Breakfast strax utanför Sollefteå. Boendet motsvarade alla våra förväntningar som vi hade efter att bl a ha läst bloggar, reportage i tidningen Lantliv och sett ett antal Instagrambilder. Bakom Norrfrid hittar man Eija och Mika Kortesaari som även driver Klovsta lantbruk.

Alla rum hade egna namn. Andrum - vilket bra namn!

I det här rummet sov vi.
Så här såg det ut i ett annat rum.
Detalj av tapet och inredning.
I trappen till övervåningen hade det gamla linoleumgolvet bevarats.
Ett gammalt badkar stod som ett smycke i ett av badrummen.
Maggan tog ett kvällsbad och jag ett på morgonen.
Efter middagen satt vi och stickade tills mörkret lagt sig.

Efterlängtad frukost.

Norrfrids stora och välsorterade butik.
Det där var ett litet fotopotpurri från Norrfrid och årets resa. Tack Maggan - lika mysigt och roligt som vanligt!


Köksträdgårdens skafferi

$
0
0
Som jag sår får jag skörda. Den här tiden på året är jag glad för att jag gjort det! Det är enkelt att laga mat just nu - det är bara gå ut i köksträdgården och låta fantasin flöda. Häromdagen fräste jag lite grönkål och åt det tillsammans med vaxbönor, tomater och mozarella. Här kommer ett ungefärligt recept. Beräknat för en person.


Fräst grönkål med vaxbönor

3 blad av grönkål
2 små lökar
1 bit chili
1 vitlöksklyfta
Olivolja
En handfull vaxbönor och släpärter
Lite smör
Persilja
Mozarella (eller fetaost/getost)
Honungsrostade valnötter (eller andra nötter)
Ett gäng småtomater
Salt och peppar

Börja med att snabbt förvälla släpärter och vaxbönor. Hacka lökarna fint och fräs detta i olivolja tillsammans med chili och vitlök. Hacka grönkålen och tillsätt detta. Låt fräsa en stund tills kålen mjuknat. Salta och peppra.

Smält lite smör i en stekpanna och lägg ner bönorna. Stek tills de fått lite färg. Salta och tillsätt hackad persilja.

Skeda upp grönkålen i en tallrik. Lägg på bitar av mozarella, bönor och släpärter och toppa med valnötterna. Ringla över lite olivolja och servera med småtomater.

Sensommardessert

$
0
0
Det här tipset på dessert kommer från Anna Bergenström. Passar utmärkt efter en stadig middag då man bara vill ha något lätt och fräscht. Det är bara att ta de frukter eller bär man har tillgång till.


Sensommardessert med bär och yoghurt

Frukt och bär av olika slag (på bilden har jag tagit melon, röda vinbär, nektarin och färska blåbär)
Turkisk yoghurt
Rostade och saltade pistagenötter
Turkisk yoghurt
Nyslungad (eller flytande) honung

Lägg upp bär, frukt och skalade pistagenötter på ett fat. Skeda upp ett par matskedar yoghurt. Ringla över lite nyslungad honung.

Idag är det Honungens dag. Jag köpte ett par burkar nyslungad honung av MaCo Grönt i sommar. Om du bor på i Nordmalingstrakten och vill ha tag på honung så kontakta dom eller Fredrik och Annika Markström i Järnäs.



Svartvinbärspaj

$
0
0
I veckan hade vi goda vänner på middag och jag testade att göra en paj på svarta vinbär. Den blev helt i min smak och för att inte glömma bort hur jag gjorde den så lägger jag ut den på bloggen. En liten bit blev kvar som jag kunde fota.

Jag serverade pajen med vispad grädde men vaniljglass eller turkisk yoghurt funkar säkert också. Om du inte tål mjölkprotein kan du byta ut smöret mot en mjölkfri variant.


Svartvinbärspaj

1 l rensade svarta vinbär
1 dl socker
2 msk potatismjöl

3 dl mjöl
1,25 dl socker
1 krm salt
1 tsk krossade kardemummakärnor
125 g smör

Sätt ugnen på 200° och blanda vinbär, socker och potatismjöl. Häll i en pajform. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen och tärna sedan ner smöret. Rör samman och fördela ovanpå bären. Grädda i ca 25-30 minuter.
Klart!


Spår

$
0
0

På mina promenader runt udden med Lilljaffa låter jag tankarna glida än hit än dit. Senast vilade tanken runt ordet "spår". De som lämnats och de som lämnas idag. På klipporna ser jag spår efter den tid då dessa bildades. En strimma kvartsit skvallrar om att olika lager pressats mot varandra en gång i tidernas begynnelse.




Lite längre fram hittar jag spår av mänsklig aktivitet. Kanske har några tagit sin tillflykt till vattnet denna sommar. Någon har hittat en kritsten och skrivit ner sina känslor. En annan har byggt en liten mur, kanske mot vinden, kanske av inget skäl alls.


Hur de här personerna tänkte är svårare att förstå. Jag säger personer för inte bara en fimp ligger efter stigen, utan flera olika. Obegripligt! För det första går stigen genom ett naturreservat och bara det skulle ju få en att tveka att kasta ner någonting alls på marken. För det andra - denna heta sommar när skogsbränder härjat?! Hm.

Överhuvudtaget tycker jag att det har blivit mycket skräpigare. Vägkanterna efter vägen ut mot Järnäsklubb är fulla med papper, ölburkar mm. Kanske är det dags för en ny "Håll Sverige rent-kampanj". Någon som minns den förra?

Barcelona

$
0
0



I veckan har jag varit på en tripp till Barcelona tillsammans med dottern, svärdottern Karin och hennes mamma Cecilia. Härlig avslutning på sommaren och som ni ser lyste molnen med sin frånvaro.

Vi hade inte så mycket planerat innan vi for förutom ett besök till Gaudís katedral Familla Sagrada. På inrådan hade vi bokat biljetter innan - och det var tur det! Jisses vilken kö!

La Familla Sagrada är under ständig uppbyggnad allt enligt de planer Gaudí lade upp medan han levde. Jag tycker det är befriande med en kyrka där den mänskliga kreativiteten och passionen står i centrum och inte bara den absoluta underkastelsen under allt tyngande guld.



Dag två tog vi tåget till den lilla staden Figueres där Salvador Dali föddes. Tågresan tog ett par timmar och det var skönt att sitta i den svala kupén ett par timmar och låta blicken vila på landskapet vi passerade. Tur att vi var uppe i ottan för väl framme vid Dalís museiteater var kön visserligen lång men överkomlig. Det var den däremot inte när vi kom ut igen.

Det var fascinerande att ta del av Dalís konstnärskap som rymmer mycket mer än de surrealistiska tavlorna med sneda, mjuka klockor mm som i alla fall jag förknippar honom mest med. När jag gick omkring och betraktade tavlorna, smyckena, skulpturerna så funderade jag mycket på vad som varit hans drivkraft. Var det att försöker lura oss betraktare att tro att allt kanske inte är som man först tror? Ibland fick jag den känslan. Fotot här ovan är mitt sätt att försöka efterlikna hans surrealistiska grepp. Går stegen upp, ner eller ligger den ner?


Barcelona är en mysig stad att strosa runt i. Här möts gammal arkitektur och ungdomlig puls. De gamla mattraditionerna är starka utan att för den skull kännas mossiga. Vi besökte givetvis den stora matmarknaden "Boqueria" på Rambla men den kulinariska höjdpunkten var nog den lilla oansenliga affären La Casa Perris där stora säckar med bönor, nötter, mjöl, russin mm stod uppställda. Personalen hjälpte till att fylla påsarna med den mängd kunderna önskade som man sedan betalade vid kassan. Vi önskade att vi kunde köpa med oss allt hem! Jag köpte med mig lite marconamandlar, fullkornsmjöl, gröna risflingor och lite annat som jag ska förgylla höstens middagar med.

För er som funderar att åka till Barcelona kan jag tipsa om att bo i de kvarter vi gjorde, en liten parallelgata ett par kvarter öster om La Laitena, alldeles vid Mercat St Catarin (en liten matmarknad). Två minuter till Picassomuseet, en kvart-tjugo minuter till havet, nära katedralen och la Rambla. Många gallerier och mysiga kaféer och restauranger runt hörnet. Nära till allt kändes det som om.

Tack Atti, Karin och Cecilia för ressällskapet! Både kul och mysigt att få tillbringa några dagar med er.

Imorgon är det dags att vända blad i almanackan och hälsa hösten välkommen på allvar. Jag ska fylla min vecka med att planera höstens aktiviteter för kommunens företagare och ta tag i Anki Bergs och mitt gemensamma bokprojekt. Kul!

Chiapudding med svarta vinbär

$
0
0
De senaste åren har jag ofta stött på recept med chiafrön. Första gången jag kom i kontakt med dom var när dottern kom hem med en påse från USA. Hon tränade mycket på den tiden och hade dem som kosttillskott.

Nyligen gjorde jag chiapudding på kokosmjölk som jag åt tillsammans med svarta vinbär. Den är ganska mäktig så receptet jag följde och som skulle räcka till en person delade jag upp i två burkar.


Chiapudding med svarta vinbär

0,5 dl chiafrön
2 dl kokosmjölk
0,5 tsk vaniljpulver

Blanda alla ingredienser i en skål och slå sedan upp den i två skålar, glasburkar eller det du föredrar. Om du ska äta dem till frukost så gör iordning satsen på kvällen. Fröna behöver svälla minst 5-6 timmar.

Servera väl kyld med bären. Om du tycker att den blir för osöt kan du antingen byta ut vaniljpulvret mot vaniljsocker eller ringla lite flytande honung över.


Sommaren dröjer sig kvar

$
0
0

September har anlänt och enligt almanackan är sommaren slut även om det varit sensommarväder de sista dagarna. Kanske är det kompensation för den kalla junimånad vi hade.

Bönorna trivs, kål och morötter växer till sig. Skogarna är fulla av Karl-Johansvampar men jag låter dom stå - tiden räcker helt enkelt inte till till allt. I köksträdgården lyser ringblommorna upp och en citronfjäril har dröjt sig kvar.

I helgen ska jag ta tillvara på lite äpplen jag "pallat" och tömma alla de krukor där blommorna för länge sedan vissnat. Men först en tur till Granngården för inköp av kycklingfoder. Nya små liv piper i en trälåda i båtbyggeriet. Pip, pip och trevlig helg!


Viewing all 456 articles
Browse latest View live